SZTE Info

Koszoruzas_nyito

Az SZTE polgárai tisztelegtek a Nobel-díjas példakép, Szent-Györgyi Albert emléke előtt

Paprikakoszorút helyezett el az SZTE rektora és rektorhelyettese Szent-Györgyi Albert egészalakos szobránál 2019. szeptember 16-án. Így is emlékeztek és emlékeztettek az SZTE vezetői és az egyetemi polgárok az intézmény egykori rektorának 126 évvel ezelőtti születésnapjára, illetve Szent-Györgyi Nobel-díja máig ható jelentőségére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi universitas hagyománya, hogy az SZTE egykori Nobel-díjas rektora 1893. szeptember 16-i születésnapjára bensőséges ünnepségen emlékeznek az intézmény vezetői és az egyetem polgárai. A 2019. szeptember 16-án a Szegedi Tudományegyetem központi épülete bejáratánál, Szent-Györgyi Albert egészalakos szobra előtt összegyűlt ünneplőket prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte.


IMG_0057

– Egyetemünk meghatározó alakja Szent-Györgyi Albert. Őt ünnepeljük 126. születésnapján. A Nobel-díjas kutató kiváló személyiségének sokoldalúságát, munkabírását számtalan módon méltatták már az elmúlt évtizedekben. A nemzetközi tudományos életben és politikában vállalt szerepének bemutatása túlmutat jelen ünnepségünk keretein. Tapasztalhatjuk, hogy az SZTE vezetője bárhova megy a világban, Nobel-díjas egykori rektorunk személyisége és munkássága meghatározza azt a fogadtatást, amivel találkozik – fogalmazott az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László. Így volt ez legutóbb Párizsban is, ahol az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projekt résztvevői találkoztak.

 

Az EUGLOH olyan európai szintű együttműködés, amelynek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem négy, többségében Európa első 100 legjobb egyeteme közé sorolható intézménynek lett szoros partnere. A párizsi, a lundi, a portói és a müncheni egyetemmel kibontakozó együttműködésben az SZTE aktív szerepet játszik. Ám – az SZTE rektora szerint – ez nehezen alakulhatott volna ki, ha a szegedi universitas nem emeli maga elé Szent-Györgyi Albert munkásságát.

 

– Rendkívül büszkék vagyunk Szent-Györgyi Albert Nobel-díjára, hiszen azt jórészt szegedi kutatásainak eredményeiért érdemelte ki. Ám több mint 80 éve. S ez az időtartam fölhívja a figyelmünket arra, hogy nem bújhatunk el egy 1937-ben történt kiváló esemény mögé – hangsúlyozta prof. dr. Rovó László. – Oda kell figyelnünk, hogy ez az eredmény ne árnyékként, hanem vezető fáklya fényeként vetüljön ránk. Erre adott is minden lehetőségünk. Elég csak párhuzamba állítanunk az akkori időket a jelennel. A kormány és a tudományos élet hihetetlen erő- és forráskoncentrációja jött létre akkor Szegeden, s erre most is adott a lehetőség.


IMG_0059

 

A Szegedi Tudományegyetemen elindult új projektek közül több is rendkívüli eredményekkel, akár egy újabb Nobel-díjjal is kecsegtetnek – vélekedett a rektor. Példaként az SZTE irányításával indított két projektet említett.


IMG_0056

 

– Az ELI-.ALPS kutatóközpont körül kialakuló tudományos, technológiai és ipari parkhoz kötődő, a nukleáris hulladékok kezelésére megoldást kínáló transzmutációs projekt, illetve a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ is akkor lehet sikeres, ha teljes erővel mögéjük állunk. Az is látható, hogy megfelelő támogatással olyan új fejlesztési projekteket tudunk elindítani, amelyek teljesen új pályára tudják állítani egyetemünket – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ugyanakkor egyes egyedül, még erős támogatás esetén sem tudjuk megvalósítani e célokat. Olyan mértékű tudomány- és egyetemfejlesztés zajlik a világban, hogy az SZTE csak akkor töltheti be vállalt szerepét, ha komoly szövetségi rendszert alakít ki. Ennek minősége alapjaiban befolyásolja az egyetem jövőjét.


IMG_0067

 

Szent-Györgyi Albert munkásságát példaként állította minden egyetemi polgár elé az SZTE rektora. Aláhúzta: ha Szent-Györgyi nyomdokaiban haladva keményen dolgozik az SZTE vezetése és minden polgára, akkor nem csupán szép múlttal rendelkezik ez az egyetem, hanem szép jövő előtt áll.


IMG_0074

 

A 126 évvel ezelőtti születésnapra és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjra méltó munkásságára emlékezve és emlékeztetve az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László, valamint a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, prof. dr. Zakar Péter a világhírű kutató egészalakos szobra mellett elhelyezte a paprikakoszorút.


IMG_0079

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében