Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_GMne_90

Az SZTE Mérnöki Kar alapítójaként ünnepelték 90. születésnapján dr. Gábor Miklósnét

Az SZTE Mérnöki Kar alapítójaként ünnepelték 90. születésnapján dr. Gábor Miklósnét

2019. szeptember 30.
3 perc

Professzor emeritaként vett részt a 90. születésnapja tiszteletére az SZTE Mérnöki Karon rendezett ünnepségen dr. Gábor Miklósné. A jeles naphoz kapcsolódó köszöntők részletezték: elévülhetetlen érdemeket szerzett az élelmiszermérnök képzés fejlesztésében, az elődintézmény főigazgatójaként hozzájárult az SZTE Mérnöki Kar jövőjének az építéséhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az ipari kapcsolatok bővítését, az igényes oktatói és az innovatív kutatómunkát egyaránt fontosnak tartotta az egykori Szegedi Élelmiszeripari Főiskola főigazgatójaként 1979 és 1988 között dolgozó dr. Gábor Miklósné – emlékeztetett az egykori tanítványból lett utód, az SZTE Mérnöki Kar korábbi dékánja, dr. Véha Antal. Az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetét vezető egyetemi tanár elmondta: a 90. születésnapja alkalmából köszöntött dr. Gábor Miklósné szakmai és közéleti munkássága mintát ad az SZTE mai oktatói, kutatói és munkatársai számára.


GMne_90_1j

 

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar ünnepi tanácsülésén köszöntötték tisztelői dr. Gábor Miklósnét. Az intézményi ünnepélyen képviseltette magát Szeged önkormányzata és az SZTE MK vezetői csapata, élén dr. Bíró István dékánnal, valamint a munkatársi közösség. Az ünnepelt érdemeit sorra vették a korábbi munkatársak és tanítványok szószólói.

 

„Mi vagyunk Dél-Magyarországon a műszaki képzés központja” – idézték dr. Gábor Miklósné 2010-ben adott nyilatkozatának címét. A szegedi felsőoktatás integrációjának története (1581-2010) – Ahogy a rektorok, főigazgatók látják című interjúkötetben a vegyészmérnöki és közgazdasági diplomával is rendelkező dr. Gábor Miklósné – többek között – kifejtette: 1992, a nyugdíjba vonulását követően két monográfiát is írt. Szinte napjainkig részt vesz a kari pályázati kutatómunkában is.

 

– A főiskola szellemi erőforrásai nem sérültek a rendszerváltozás nehéz időszakában sem – utalt a múltra a főigazgatói székben őt követő dr. Balogh Sándor. A köszöntők sorában szót kértek a kémiai tanszék és más kari egységek egykori és mai munkatársai. Köztük – többek között – a nyugdíjas Horváthné Almási Katalin, Vámosné Kardos Éva. Hozzájuk hasonlóan az SZTE MK oktatási és általános dékánhelyettese, Hovorkáné dr. Horváth Zsuzsanna is meleg szavakkal emlékezett az első találkozás pillanatára. Az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézet egyetemi docense, dr. Krisch Judit az azt követő időszak élményei közül kiemelte: nagyra becsülte dr. Gábor Miklósné, Erzsike szakmai elhivatottságát és állóképességét.


galeria
Képgaléria a rendezvényről

 

Szigorú, de következetes és felkészült oktatóként, igazságos vizsgáztatóként emlékeznek tanítványai dr. Gábor Miklósnéra – derült ki a legnagyobb közösségi portálon a jubileumi születésnapra érkezett laudációkból, melyeket Joóné Muhi Piroska, az SZTE MK intézeti mérnöke kötött csokorba és nyújtott át ajándékként az ünnepeltnek. Hasonlóképpen ajándék lett az 1962 óta eltelt időszak munkahelyi fotóinak gyűjteménye.

 

Dióhéjban összefoglalta az SZTE MK históriáját is, amikor saját pályaívét vázolta dr. Gábor Miklósné abban az interjúban, amely A szegedi mérnökképzés története (1962-2012) – Ahogy az egykori és mai oktatók és hallgatók látják című kötetben olvasható. A 7 évvel ezelőtti beszélgetésből több részletet is idézett dr. Véha Antal, amikor azt illusztrálta, mennyire sokoldalú személyiség az intézmény korábbi főigazgatója, aki az SZTE első női vezetőinek egyike, akit kiváló sportolóként és művészetpártolóként ismert környezete, miközben családanyaként is helytállt.


GMne_90_2j


A múltidézést többször megszakította és derültséget kiváltó anekdotákkal fűszerezte dr. Gábor Miklósné, aki a 2019. szeptember 24-i 90. születésnapja alkalmából egy hatalmas tortával vendégelte meg az őt ünneplőket.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna, Dani Géza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek