SZTE Info

WATERTOUR_23-29_08_2019_01

Nemzetközi vízitúrán vettek részt az SZTE JGYPK hallgatói és oktatói

Két hetet töltöttek vízi vándortáborban a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatói és oktatói. A nemzetközi vízitúra célja a kajak-kenu sport mozgásanyagának elsajátítása, a vízi sportturizmus lehetőségeinek feltérképezése és a fejlesztési javaslatok összegyűjtése volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

interreg_ipaAz Interreg-IPA CBC Hungary-Serbia (HUSRB/1602) pályázatnak köszönhetően megszervezett, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóinak részvételével, valamint a Szegedi Vízisport Egyesület közreműködésével lebonyolított nemzetközi vízitúrán vettek részt a két egyetem hallgatói és oktatói 2019. augusztus 23. és szeptember 6. között.


A kéthetes vízitúra célja a kajak-kenu sport mozgásanyagának elsajátításán, népszerűsítésén kívül a vízi sportturizmus lehetőségeinek feltérképezése és az ezzel kapcsolatos fejlesztési javaslatok összegyűjtése volt a Tisza alsó szakaszán. Az ötlet gazdáiként az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete az Újvidéki Egyetem Sport és Testneveléstudományi Karával közösen dolgozta ki a víziturisztikai termékfejlesztéshez kapcsolódó első közös vízitúra programját.


WATERTOUR_23-29_08_2019_19


A teljes egészében pályázati forrásból megvalósított vízi vándortábor a szórakozáson kívül lehetőséget biztosított arra is, hogy a két egyetem oktatói szakmai tapasztalatot cseréljenek a sportszakos képzés, azon belül is különösképpen az outdoor sporttevékenységek szervezése terén.

A Watertour pilot program első, magyarországi szakaszán (Tiszakécske-Csongrád-Mindszent-Szeged) kb. 130 km-t eveztek a résztvevők, minden állomáshelyen két éjszakát töltve. A pihenőidőben rekreációs programok, mint például: játékos vízparti sportversenyek, strandröplabda, strandfoci, frizbi, pelóta, jóga, vízisízés és tréfás szellemi-ügyességi vetélkedők várták a résztvevőket. A táborban a hallgatók fejleszthették evezési technikájukat, így a leevezendő távok napról-napra rövidebbnek tűnhettek.


watertour
A vízitúrán készült képek itt megtekinthetőek.


A program második, szerbiai részében Szegedtől Magyarkanizsa, Ada, Becse, Aradac érintésével Stari Slankamenig, egészen a Dunáig eveztek a táborozók 176 km-t teljesítve. A tábor programjait színesítette az Újvidéki Egyetem Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának két magyarkanizsai rendezvénye („Tisa Café”, valamint a „Sport tourism traditions and perspectives in the valley of the Tisa River workshop”) melyen az Alsó-Tisza vidék természeti és kulturális értékeit, mint turisztikai vonzerőket ismerhették meg a résztvevők.


A kalandtúra utolsó napját Újvidéken töltötték a táborozók, ahol a város látványosságainak megtekintésén kívül az Újvidéki Egyetem Sport és Testnevelési Karának Intézetbe is ellátogattak, ahol a túráról készült filmek, fényképek bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatón elevenítették fel a két hét eseményeit.


Korábban írtuk:

A Tisza-völgyi sportturizmusról tanácskoztak a JGYPK-n

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében