SZTE Info

20190926_130437

Megjelent a SZEM Klinika Magazin

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelent a Szegedi Egyetem Magazin Lapcsalád tagjaként a Klinika Magazin. Az egészséggel és életmóddal foglalkozó, ingyenes kiadvány a klinikai központ járó- és fekvőbeteg egységein lesz elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ki az ország egyik legismertebb színésznőjének, Piros Ildikónak a kardiológusa? Miért fontos, hogy figyeljünk a szívünkre? Stroke-ot kapott egy egykori szegedi válogatott sportoló. A ma már gyógyulás útjára lépő 39 éves férfit a betegsége során mi kínozta meg a legjobban? Mi az a kirakatnéző betegség? Hogyan lett doktor Darvasi László író? Hogyan találja meg a természetben a harmóniát Máté Bence világhírű természetfotós? Hogyan gyógyít az okos sport? És miért mondhatjuk azt, hogy a nevetés belső kocogás? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, és még sok más, az egészséggel és az életmóddal összefüggésbe hozható érdekességet ismerhetünk meg az SZTE Klinika Magazinból.


A most első alkalommal, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelenő, ingyenes, 36 oldalas kiadvány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járó- és fekvőbeteg egységein, ambulanciákon lesz elérhető. A tervek szerint negyedévente megjelenő ismeretterjesztő magazin komolyabb és könnyedebb hangvételű írásaiban az egészséges életmóddal, a prevencióval, az aktuális klinikai beruházásokkal foglalkozik. A kiadványban a klinikai központ orvosai, és a Szegedi Tudományegyetem karainak szakemberei nyilatkoznak, számolnak be az egészségfelméréssel, vizsgálatokkal összefüggésbe hozható kutatásokról és eredményekről.


A kiadvány letölthető a Szegedi Egyetem Magazin honlapjáról.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.