Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Torzsasztal

Füstös betűlerakatok – Bemutatkozik a Törzsasztal Íróműhely

Füstös betűlerakatok – Bemutatkozik a Törzsasztal Íróműhely

2019. szeptember 26.
2 perc

„Törzs, ami alkalmi összetételében változékony, mégis állandó csoport.” így vall magáról a Törzsasztal Íróműhely. A főként szegedi egyetemistákból álló közösség 2018 tavaszán indult a mára már megszűnt József Attila Kör támogatásával. Az Íróműhelyben a 2019. szeptember 27-i felolvasóest témája az éghajlatváltozás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Törzsasztal Íróműhely munkáját Szutorisz Szabolcs Bence, a Szegedi Tudományegyetem volt komparatisztika szakos hallgatója és Új Krisztina koordinálja. Az Íróműhely lényege, hogy ott bárki konstruktív kritikát kaphasson prózáiról és líráiról azoktól, akik hasonló szinten alkotnak: a kortársaitól.

 

A József Attila Kör támogatása idején a kör több elismert alkotója vezetett műhelyfoglalkozást. Az elmúlt közel egy évben például Terék Anna, Hartay Csaba, Deres Kornélia, Szilasi László, Horváth Benji, Németh Bálint, Izsó Zita, Kele Fodor Ákos és Dékány Dávid mentorálta a „költőpalántákat”.

 

A műhely tagjai közül többen elkezdték karrierjüket. Például a Szegedi Tudományegyetem magyar szakján diplomázó László Liza, akinek több verse is megjelent már a KULter, a Palócföld, az ÚjNautilus és a Műút hasábjain.

A Slam Poetry Szeged klubversenyeinek dobogójára többször is felkerült Veszprémi Szilveszter. Az egyetemi tanulmányait az SZTE magyar szakján befejező alkotó a műhely állandó tagjaként hamarosan előadást tart a TEDxSzeged-en a blogjáról. A Helikonban is publikált már, de a Nő a tükörben Facebook-oldalon is posztoltak tőle.

„Aranyérmese” volt az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által kiírt korábbi verspályázatoknak Vajsenbek Péter és az amúgy az erdélyi tehetségek táborát is erősítő, az SZTE Hírportálon is publikáló Ferencz Hedvig. A két fiatal jelenleg az SZTE magyar mesterszakján kreatív írást tanul, főként – az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon oktató irodalomtörténésztől, az írótól – Szilasi Lászlótól.

Pszichológia szakos hallgatóként nyerte meg az SZTE NKI Kulturális Iroda 2018-as drámapályázatát Kormányos Ákos. Egyfelvonásosa, a Raktárépület központi témája a szexualitás és az azt érintő erőszak.

Képalkotást tanul az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon Fodor Barbara, aki ír – verseit a Drót is közölte már –, miközben jó pár kiállítást tudhat maga mögött. Nemrég saját kötetet adott ki Sors-cserepek címmel, melyet nem meglepő módon ő is illusztrált. 2019 októberében Franciaországban lesz kiállítása, két másik magyar művésszel.

 

A Törzsasztal Íróműhely tagjai - a Klímanapok programhoz kapcsolódva - az éghajlatváltozás témájáról szóló műveiket 2019. szeptember 27-én törzshelyükön, a szegedi Jazz Kocsmában (Kálmány Lajos utca 14.) olvassák fel.

A társulat jövőbeli felolvasó estjeiről, programjairól a Facebook-oldalukon lehet tájékozódni, az események mindenki számára nyitottak, a műhelyeken bárki bemutathatja írásait, s mi több, másokét is véleményezheti.

 

Zádori Bence

Fotó: Fakan Csaba

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek