SZTE Info

nyito_flashmob

Flashmobbal és mozgással ünnepelték az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját az SZTE-n

A világ több mint 100 millió egyetemistájához csatlakoztak a szegedi hallgatók az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából szervezett programokkal. Az érdeklődőket flashmob, sárkányhajózás, falmászás, labdajátékok és számos mozgásforma várta szeptember 24-én az SZTE Sportközpontban és a Topolya sori csarnokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2016 óta rendezi meg a felsőoktatási intézményekkel közösen, az óriási sikernek örvendő Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, az IDUS-t szeptember 20-án. A Szegedi Tudományegyetem egy sportot szerető és azt aktívan gyakorló intézmény, ezért az SZTE 2019-ben is csatlakozott az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS) alkalmából szervezett programsorozathoz.


flashmob6


A 2019. szeptember 24-én, kedden megrendezett egész napos rendezvényen leginkább az SZTE JGYPK Testnevelés és Sporttudományi Intézet hallgatói vettek részt. A szakmai tartalmat a Sportközpont, valamint a Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatóinak aktív közreműködésével bonyolították le.


Sport_flashmob
A flashmobon készült képek itt megtekinthetőek.


Az egész napos eseményfolyam – hagyományteremtő céllal – a Dugonics téri rektori épület előtt indult 9 órakor egy flashmobbal. Az egyetemi hallgatók ezt követően 10 órától regisztrálhattak a Sportközpontban, vagy a Topolya sori sportcsarnokban és egyénileg, illetve csapatban (foci, röplabda, kosárlabda) vehettek részt egész nap a széles skálát felvonultató sportmozgásokban. A különböző helyszíneken más és más sportágakat próbálhattak ki szervezett, irányított formában. A rendezvényen mindenki olyan sorrendben és azt a mozgásformát próbálhatta ki, amihez kedvet érzett, és ahogy az ideje engedte. A sportnapon 90 perces gyalogtúra, 90-es számot formáló élőkép, sárkányhajózás és falmászás is várta a hallgatókat. A napot a Hattyas soron az I. Sportbuli zárta.SZTEinfo

Fotó: Ocskó Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.