SZTE Info

nyito_flashmob

Flashmobbal és mozgással ünnepelték az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját az SZTE-n

A világ több mint 100 millió egyetemistájához csatlakoztak a szegedi hallgatók az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából szervezett programokkal. Az érdeklődőket flashmob, sárkányhajózás, falmászás, labdajátékok és számos mozgásforma várta szeptember 24-én az SZTE Sportközpontban és a Topolya sori csarnokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2016 óta rendezi meg a felsőoktatási intézményekkel közösen, az óriási sikernek örvendő Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, az IDUS-t szeptember 20-án. A Szegedi Tudományegyetem egy sportot szerető és azt aktívan gyakorló intézmény, ezért az SZTE 2019-ben is csatlakozott az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS) alkalmából szervezett programsorozathoz.


flashmob6


A 2019. szeptember 24-én, kedden megrendezett egész napos rendezvényen leginkább az SZTE JGYPK Testnevelés és Sporttudományi Intézet hallgatói vettek részt. A szakmai tartalmat a Sportközpont, valamint a Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatóinak aktív közreműködésével bonyolították le.


Sport_flashmob
A flashmobon készült képek itt megtekinthetőek.


Az egész napos eseményfolyam – hagyományteremtő céllal – a Dugonics téri rektori épület előtt indult 9 órakor egy flashmobbal. Az egyetemi hallgatók ezt követően 10 órától regisztrálhattak a Sportközpontban, vagy a Topolya sori sportcsarnokban és egyénileg, illetve csapatban (foci, röplabda, kosárlabda) vehettek részt egész nap a széles skálát felvonultató sportmozgásokban. A különböző helyszíneken más és más sportágakat próbálhattak ki szervezett, irányított formában. A rendezvényen mindenki olyan sorrendben és azt a mozgásformát próbálhatta ki, amihez kedvet érzett, és ahogy az ideje engedte. A sportnapon 90 perces gyalogtúra, 90-es számot formáló élőkép, sárkányhajózás és falmászás is várta a hallgatókat. A napot a Hattyas soron az I. Sportbuli zárta.SZTEinfo

Fotó: Ocskó Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.