SZTE Info

Kiemelt_zenei_vnap

Villámkoncertekkel köszöntötte a zene világnapját az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

A komolynak mondott zene könnyed szépségére hívta föl a figyelmet a Szegedi Hegedűegyüttes, amikor az SZTE Rektori Épületben rajtaütésszerűen muzsikálni kezdett. Közben a TIK-ben a fafúvósok zendítettek rá. Villámkoncertekkel ajándékozta meg 2019. október 1-jén, a zene világnapján az egyetemi polgárokat az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar. A zenei meglepetések sora folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Ha öt percig boldogabbak az emberek, akkor már megéri muzsikálni – vélekedett a zeneszerző Prof. Dr. Tóth Péter. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Zeneelméleti Tanszék vezetője együtt tapsolt az egyetemi épületben hirtelen összeverődött közönséggel. A lelkes taps elárulta, az SZTE világhírű hegedűművésze, Prof. dr. Szecsődi Ferenc és az általa alapított Szegedi Hegedűegyüttes villámkoncertjéért mindenki hálás, aki halhatta.


Kozonseg_is

 

 

Egyedülálló együttes


A világon egyedülálló formáció a Szegedi Hegedűegyüttes! Miért? Például azért, mert a hegedűsök négy szólamra írt zeneműveket játszanak. A vonósnégyeshez hasonlít ez a Prof. Dr. Szecsődi Ferenc által tíz éve alapított zenekar, amelyben dominánsak az úgynevezett „magas hangszerek”. Ilyen különleges együttesre viszont kevesen írtak zeneművet, így aztán az együttes a jórészt a hegedűművész által hangszerelte darabokkal lép közönség elé.


Villamkoncert

 

– Csodálatos dolog a zene. Ezért is sajnálom, hogy kevesen járnak hangversenyre. Igaz, Szegeden hiányzik is a város és az egyetem rangjához méltó koncertterem – fogalmazott Prof. Dr. Szecsődi Ferenc. – Ilyenkor, a zene világnapján azért lepjük meg a közönséget szokatlan helyszíneken, hogy felhívjuk a figyelmet a komolynak mondott zene könnyed szépségére.


Szecsodi_F_Benedekfi_Z

 

A Szegedi Hegedűegyüttesben muzsikált a zene világnapján Nagy Enikő brácsatanár, továbbá az egyetemista Pásztor Teréz, Dudás Virág Ervin, Rácz Polli, Liptai Enikő, illetve az SZTE BBMK oktatói közül Benedekfi Zoltán és Prof. Dr. Szecsődi Ferenc. Népszerű szerzők – többek között – Bach, Händel, Mozart, Giovanni Battista Martini, Massenet, Webber közismert dallamaival varázsolták el a közönséget. 10. esztendeje, hogy évről-évre minden júniusban sikert arat a Szegedi Hegedűegyüttes Budapesten is, a Prof. Dr. Szecsődi Ferenc által életre hívott koncert-sorozaton. Ez „A magyar hegedű ünnepe” a kortárs zeneszerzők ünnepe is, hiszen megmutathatják műveiket, mint például 2019 júniusában, amikor az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar két oktatójának – Benedekfi Istvánnak és Tóth Péternek – a darabját is játszották.


Szegedi_hegeduegyuttes

 

 

Zenei flas mob


– Kifejezetten a szegedi egyetem vonós hangszeres oktatóinak a jó híre miatt választottam az itteni művészeti képzést – árulta el az elsőéves Liptai Enikő. A Szecsődi-tanítvány Egerben született, s a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karára.


SzF_BZ_liptai_Eniko

 

Első hangversenyét adta a Szegedi Hegedűegyüttessel a 2019. évi zenei világnapi villámkoncerten Liptai Enikő. Az SZTE BBMK hegedűművésznek készülő hallgatója szerint a zenei flas mob színesíti Szeged és az egyetem életét, bevonja az utca emberét is a muzsika gyönyörű világába.


LE

 

A Reök-palota erkélyén, de a szegedi városháza tornyában is muzsikáltak már az SZTE zeneművészettel foglalkozó oktatói és hallgatói. Hangszereken játszottak már villamoson és könyvtárban, 2019. október 1-jén az SZTE Rektori Épület aulájában – köszöntve a zene világnapját.Ősbemutató után


– Hat éve, amikor dékán lettem, kitaláltuk: muzsikálva ünnepeljük meg a zene világnapját. Akkor még nem tekintették evidensnek, hogy október 1-jén mindenkinek muzsikálnia illik a Szegedi Tudományegyetem – akkor még – Zeneművészeti Karának oktatói és hallgatói közül – emlékezett a zenei flas mob ötletgazdája, Prof. Dr. Tóth Péter, aki a 2019. augusztusa óta új néven említendő SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese is.


Toth_Peter

 

A 330. születésnapját ünneplő Szeged tiszteletére írt zeneművét, a Resurrectio címűt, 2019. szeptember 15-én is hallhatta a közönség az ide nyári Dóm téri ősbemutató után.


Folulrol 

– Nekem minden nap „a zene világnapja” – jelentette ki Prof. Dr. Tóth Péter. Az SZTE BBMK zeneszerző oktatójának zsúfolt a koncert naptára: legközelebb 2019. október 11-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban mutatják be kórusművét, két nappal később egy másikat Barcelonában. A Festetics-palotában a budapesti Mini-Fesztiválon ugyanúgy bemutató várja, mint Kőszegen és Nyíregyházán. A meglepetés-sorozat folytatódik: a Szegedi Tudományegyetemen a BBMK épületének Fricsay termében legközelebb 2019. november 19-én este 7-kor a Vántus István Kortárszenei Napokon hangzik el egy Tóth Péter-féle Trió.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében