Bezár

Hírarchívum

Tok_jo_nap-010

Tök jó nap az egyetem füvészkertjében

Tök jó nap az egyetem füvészkertjében

2019. október 14.

Tökökkel árasztották el a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét – 2019. október 13-án hetedik alkalommal rendezték meg a Tök Jó Napot. A szervezők egész napos programmal készültek kicsiknek és nagyoknak. Németh Anikót, a füvészkert igazgatónőjét kérdeztük a rendezvényről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az ősz utolsó napsütéses napjait kihasználva szerettük volna a füvészkertbe csalogatni a látogatókat. Ekkor érnek be a termések, gyönyörű színesek a fák lombjai, mindenkinek érdemes felkerekedni, hogy egy sétát tegyen a füvészkertben. Természetesen túl azon, hogy kellemes időtöltést biztosítunk, célunk az ismeretterjesztés is. Ezért a fókuszba ősszel a tököt helyeztük, aminek rengeteg faja létezik a Földön, nagyon sok szín és formaváltozatban fordul elő – kezdte Németh Anikó.


– Amellett, hogy gyerekprogrammal, kézműveskedéssel készültünk, még egy tök kiállítást is megnézhetnek a látogatók. A kiállított tökök nagy része a füvészkertben termett, de az ismerőseinktől, kertbarátainktól is kaptunk néhány érdekes darabot. Az őszi időszakban, ahogy beérnek a termések, egyre inkább a konyhába is bekerül a tök, ezért különleges receptekkel, ételekkel készültünk. Így minél nagyobb kreativitásra szeretnénk rávenni a látogatókat, hogy az anyukák olyan egészséges recepteket tanuljanak meg, amiket a gyerekeik étkeztetésébe be tudnak vonni – folytatta az igazgatónő. Temérdek család látogatott ki már a délelőtti órákban, gyorsan fogytak a faragni való tökök. A legkisebbeket a Grimbusz színház társulata szórakoztatta, emellett gyöngyöt fűztek, gipsz tököt festettek, ragasztottak a gyerekek. Versenyeztek, hogy ki a legügyesebb az akadálypályán, és ki dob pontosan a célbadobáson.


Tokjonap_galeria_SZA
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Szécsi Annamária


– Magyarországon nagy hagyománya volt a tökfogyasztásnak, akár csak egyszerűen megsütve, főzelékként, rántva vagy a tökmagot kiszárítva ették. Az Őrségben nagyon sok tököt termesztenek az olaja miatt, sajtolják a tökmag olajat, ami nagyon egészséges, gyógynövényként is használják – válaszolta Németh Anikó arra a kérdésre, hogy miért éppen a tök kapott főszerepet ezen a napon.


Tokjonap_UG_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Újvári Gréta


– Arra törekszünk ezzel a rendezvénnyel is, hogy a növényvilág sokféleségét és rendkívüli fontosságát mutassuk be az embereknek – fogalmazott Németh Anikó. – A fiatal felnőttek, családosok egyre inkább érdeklődnek a füvészkert iránt. Az igazi szemléletformálást az ifjúságon keresztül tudjuk hatékonyan megvalósítani. A fiatalok még nagyon nyitottak a természetre, természetvédelemre, így a kisgyermekeiknek is könnyen át tudják adni ezt a látásmódot.

 

SZTEinfo: Szolga Valentina

Fotó: Szécsi Annamária, Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek