Bezár

Hírarchívum

Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese is az Európai Tudományos Akadémia tagja

Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese is az Európai Tudományos Akadémia tagja

2019. október 31.
2 perc

Az Academia Europaea tagja immár az SZTE két orvosprofesszora, az egyetem két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese: prof. dr. Kemény Lajos és prof. dr. Varró András. A tagfelvételi ceremóniát Barcelonában 2019. október 23-án tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos kiválóság a fő kritérium az Európai Tudományos Akadémia új tagjainak kiválasztáskor – derül ki az Academia Europaea honlapját böngészve.

 

Barcelonában 2019.október 23-án az Academia Europaea „The 31st AE Annual Conference” rendezvényen avatták föl az Európai Tudományos Akadémia új tagjait. A Szegedi Tudományegyetemről Dr. Kemény Lajos akadémikus és Dr. Varró András professzor, a Szegedi Tudományegyetem két korábbi rektorhelyettese vehette át az Academia Europaea tagságról szóló díszes oklevelet.


Kemeny_EA

 

Az 1988-ban alapított Academia Europaea célja a kiválóság előmozdítása és terjesztése a tudományok területén. A nemzetközi szervezet feladatának tekinti a humán, a jogi, a gazdasági, a társadalmi és politikai tudományok mellett a matematika, az orvostudomány, valamint a természet- és technológiai tudományok minden ágában, bárhol a világon, minden korosztály oktatásának az előmozdítását.


Varro_AE

 

– Magas szintű nemzetközi elismerést jelent az Európai Tudományos Akadémia tagjainak lenni – válaszolt kérdésünkre prof. dr. Varró András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára.

 

Az Academia Europaea célja az is, hogy az európai kutatás a nemzetközi élvonalban maradjon. Az Európai Tudományos Akadémia a köz javáért dolgozva a kormányok és a nemzetközi szervezetek számára tanácsadó szolgáltatást nyújt tudományos kérdésekben, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatások folytatása érdekében.

 

– A kutatási irányok meghatározásához kérik ki az Európai Tudományos Akadémia tagjainak a véleményét – magyarázta prof. dr. Kemény Lajos akadémikus, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója. – De arról is kifejtjük álláspontunkat, hogy milyen típusú kutatási támogatásokat tartunk szükségesnek.

 

Az Európai Kutatási Tanács, vagyis az European Research Council (ERC) tanácsadó testületeként is működik Európai Tudományos Akadémia, azaz az Academia Europaea. Az SZTE két korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese egyaránt bekapcsolódhat immár az Academia Europaea munkájába.

 

Az Academia Europaea 2019 októberében 4272 tagot számlált. Az Academia Europaea taggsággal járó díszoklevél itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Fotó: AE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek