Bezár

Hírarchívum

5-001

Színes repertoárral várja közönségét a SZESZ

Színes repertoárral várja közönségét a SZESZ

2019. október 17.

Kabaré és dráma is szerepel a Szegedi Egyetemi Színház műsorán – derült ki az október 14-i évadnyitó sajtótájékoztatón a Pinceszínházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A társulat célja az egyetemisták megszólítása, hogy minél inkább közelebb kerüljenek a színház világához - mondta el Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője a 2019. október 14-én tartott évadnyitó sajtótájékoztatón a Pinceszínházban. Kiderült: a társulat azt szeretné, ha olyan műveket állítanának színpadra, melyekkel minden kategóriában versenyre tudnak kelni, így a klasszikustól kezdve az eddig nem próbált monokomédiáig, színes repertoárral készülnek az új évadra.


14-001


Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabjával, az Én a féreg című Kafka-kabaréval indította az évadot a társulat, amely a Magyar Művek Szemléjén bronz minősítést nyert. Ezt az előadást legközelebb 2019. november 19-én 19 órakor a Pinceszínház színpadán tekinthetik meg az érdeklődők. Jagos István Róbert drámája, az Evangélium is színpadra kerül 2019. október 15-én, ami egy olyan apokaliptikus világot mutat be, mely a lét nagy kérdéseivel foglalkozik, így például a hittel, halállal, árulással. Ismét színpadra kerül Závada Péter Reflex című drámája Hadzsy János rendezésében. Megtörtént eseményeken alapul a történet, ahol a főhősnő a Lipótmezei Elmegyógyintézetben dolgozik 1956-ban. Azonban, a korral szembe menő módszertana következtében nem dolgozóként, hanem betegként találja magát az intézet falai között. Ezt a darabot november 5-én láthatja a közönség 19 órai kezdettel a Pinceszínház színpadán.


A korábbi évadok komolyabb hangvételű darabjai után most a komikusabb művek lesznek terítéken a Szegedi Egyetemi Színház tavaszi műsorán – mondta el Varga Norbert. Új bemutatókkal készülnek, először Görgey Gábor Komámasszony hol a stukker című darabját láthatja a közönség 2020 februárjában. Tavasszal egy új műfajban, a monokomédiában próbálja ki magát a társulat, Varsányi Anna Tavaszi hangok című darabját Márkos Emese játsza el. A bemutatóra 2020 márciusában kerül sor. A társulat 2012-ben játszott utoljára külföldi szerzőtől, így az évad harmadik bemutatója Werner Schwabb az Elnöknők, 2020 májusában.


Az SZTE NKI Kulturális Iroda és a SZESZ társulat 2020 áprilisában rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót az Egyetemi Tavasz programsorozatának részeként.


- Ennek célja, hogy külhoni és itthoni egyetemi színházak találkozni tudjanak – tette hozzá Varga Norbert. A háromnapos találkozó kiváló alkalom arra, hogy minél több egyetemistának és érdeklődőnek biztosítsanak betekintést a színház világába, többek között azzal, hogy elsősorban egyetemisták munkáit mutatják be a találkozón. További célja a hagyományteremtés, és felhívja a figyelmet az egyetemi színjátszás szerteágazó múltjára, jelenére és jövőjére. Nemcsak Szegeden, de Debrecenben, Pécsett és Veszprémben is rendeznek találkozókat. A legközelebbi a Debreceni Egyetemi Színpadi Találkozó.


A társulat munkája iránt érdeklődőket egész évben tematikus tréningekkel várja a társulat, amelyeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.


10-001


A sajtótájékoztatón kiderült: a Naked SZESZ verszenésítő játékként indult, amely az egyetemi verspályázatok és más verseskötetek verseiből született. Mostanra zenekar formájában is működik. 2019-ben új lemezük jelent meg, Pehelysúlyú Világ címmel. A zenekar Magyarkanizsán a dalviadal győzteseként került ki, ami további fellépéseket és új hanganyag elkészítését tette lehetővé. Az új albumon szerepelnek SZTE-s hallgatók versei, de Radnóti Mikós művét is felismerhetjük a számok között, valamint Géczi Gergő és Varga Norbert dalszövegei is színesítik az albumot. Erről egy számot kiválasztott és elénekelt saját gitár kíséretében Varga Norbert a sajtótájékoztató zárásaként.

 

Fotó és szöveg: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek