Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_J_Kovats_emlektabla

Kováts József, az 1956-os mártír emléktábláját az SZTE újraavatta a Bolyai épület homlokzatán

Kováts József, az 1956-os mártír emléktábláját az SZTE újraavatta a Bolyai épület homlokzatán

2019. október 23.
2 perc

Visszahelyeztette a Szegedi Tudományegyetem 1956-os Emlékbizottsága a Bolyai épület homlokzatára Kováts József emléktábláját. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjára, az egykori szegedi medikusra a mai hallgatók képviselője, az orvosprofesszor és a történész is emlékezett a 2019. október 23-i avató ünnepségen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kováts József, a szegedi piarista gimnázium egykori diákja, a szegedi egyetem valamikor orvostanhallgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kádári megtorlás egyetlen szegedi mártírja.


Ujraavato_KJ


Az 1956-os forradalomban vállalt szerepéért halára ítélt és 1958. október 6-án kivégzett Kováts József emléktábláját 2006-ban helyezték el az eredetileg piarista gimnáziumnak épült, majd az SZTE Bolyai Intézetét is befogadó épület főbejárata mellett.


Bolyai_ep_emlktabla

Felújították az egyetemi épületet, s ezt követően a hátsó bejárat mellé tették ezt az emléktáblát. Az ott kialakított parkolóhelyeken várakozó autók miatt megközelíthetetlenné vált az 1956-os emlékhely. A méltatlan helyzetre az SZTE 1956-os Emlékbizottsága hívta föl az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László figyelmét. Az SZTE rektori vezetésének a döntése értelmében visszatették eredeti helyére, a Bolyai épületnek az Aradi vértanúk tere felöli főbejárata mellé Kováts József emléktábláját, amelyet az SZTE 1956-os Emlékbizottság tagjai 2019. október 23-án újraavattak.


Fehér és vörös színű rózsaszálat helyezett el Kováts József emléktáblájánál prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, történész; dr. Jancsák Csaba docens, az SZTE 1956-os Emlékbizottság titkára; a történész dr. Miklós Péter docens, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője; valamint az SZTE Általános Orvostudományi Karon diplomázó dr. Papp Viola Zsuzsanna, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke. Az SZTE ÁOK oktatója, prof. dr. Dux László mécsest gyújtott az egykori medikus, Kováts József emlékére.


Kovats_Jozsef_mellszobranal


A rövid megemlékezést követően az SZTE 1956-os Emlékbizottság tagjai tisztelegtek Kováts József mellszobránál, Melocco Miklós 1956-os emlékműve, a Szabadság pillangója közelében, a szegedi Rerrich Béla téren, az SZTE Béke épülete előtt.

SZTEinfo

Fotók: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek