Bezár

Hírarchívum

Donald Kursch a szegedi egyetemen

Donald Kursch a szegedi egyetemen

2019. október 18.
1 perc

2019. október 14-én az Amerikai Nagykövetség és a helyi American Corner meghívására Szegedre látogatott Donald Kursch egyesült államokbeli diplomata, aki előadásain élő történelemkönyvként számolt be a magyarországi rendszerváltással kapcsolatos személyes élményeiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

“Kilátás a Szabadság térről” címmel délelőtt a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium több száz diákjából, majd a Rektori Hivatalban a Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló közönségnek tartott előadást Donald Kursch. Kiderült: először a hetvenes években dolgozott az USA budapesti nagykövetségén, így arról az időszakról is beszélt, amíg Mindszenty bíboros a nagykövetség épületében élt.


DSC_4800

 

Moszkvai és washingtoni munkáit követően 1986-tól 1990-ig követtanácsosként került ismét Budapestre, így közelről volt lehetősége végigkövetni a rendszerváltáshoz vezető jelenségek, események sorát. Előadásaiban a diplomata a ma már történelminek számító események kapcsán számos személyes anekdotát osztott meg a hallgatósággal. Kiemelte például fontos szerepét George Bush elnök 1989-es budapesti látogatásának szervezésében és abban, hogy a Békehadtesttől önkéntes angol nyelvtanárok érkeztek Magyarországra. A fiatalokat arra buzdította, hogy bármilyen ügyről legyen is szó, ne féljenek aktívan részt venni sorsuk alakításában.


DSC_4616

 

A tapasztalt külügyi szakembert a budapesti Amerikai Nagykövetség a rendszerváltás 30. évfordulójára szervezett rendezvénysorozatának kapcsán hívta meg Magyarországra.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek