Bezár

Hírarchívum

IMG_3507

A daganatos betegségek korai diagnosztikája érdekében indított új projektet az SZTE

A daganatos betegségek korai diagnosztikája érdekében indított új projektet az SZTE

2019. október 08.
3 perc

A leggyakoribb daganatos megbetegedések vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztikáját tűzte ki célul a Szegedi Tudományegyetem új projektje. A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ létrehozását közös megállapodás aláírásával rögzítette 2019. október 8-án a Molekuláris Ujjlenyomat Központ Nonprofit Kft. és az SZTE. A projekt részeként biobankot alakítanak ki a felsőoktatási intézményben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Molekuláris Ujjlenyomat Központ Nonprofit Kft. vezetői együttműködési megállapodásban rögzítették a Kormány határozatával összehangban egy Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ (Centre for Molecular Fingerprinting) létrehozását, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által engedélyezett biobank megalakítását és működtetését. A projekt tudományos célja a leggyakoribb rákos megbetegedések – így különösen, de nem kizárólagosan az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák – vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztika fejlesztése. A molekuláris ujjlenyomat készítés lézeres alapú infravörös spektroszkópiával történik, ugyanis a vér molekuláris összetételében bekövetkező minimális változások kimutathatók a módszerrel.


Molekularis_honlapra
Képgaléria a rendezvényről



A megállapodás aláírása kapcsán tartott sajtóeseményen Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora emlékeztetett arra, hogy amikor a Szegedi Tudományegyetem kutatójaként, Szent-Györgyi Albert megkapta a Nobel-díjat, az akkori kormányzat komoly forrás koncentrációval biztosította számára a lehetőséget a munkához. – Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel folytatott egyeztetéseink megerősítettek abban, hogy mennyire fontos ma is az ilyen, anyagi és tudományos alapokat megteremtő forrás koncentráció, és nagyon örülök annak, hogy a Molekuláris Ujjlenyomat Központ helyszíne a Szegedi Tudományegyetem lesz – fogalmazott a rektor. Hozzátette: a szegedi egyetem olyan forradalmi új technológia kidolgozásában vesz részt, amely a világ jelenlegi klinikai kutatásainak élvonalát képviseli.


IMG_3514


Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a központ kialakításához, a kutatáshoz szükséges anyagi és infrastrukturális hátteret a Szegedi Tudományegyetem biztosítja.

A kísérletes eredmények kiterjesztéséhez, a valós hasznosíthatósághoz magas elemszámú, nagyszabású klinikai vizsgálat elvégzése szükséges. A vizsgálat során begyűjtött vérminták tárolására a Szegedi Tudományegyetemen nagy kapacitású biobank központot hoznak létre. A felsőoktatási intézmény a minták tárolásán és feldolgozásán túl a klinikai vizsgálat és mintagyűjtés előkészítésében és kivitelezésében is részt vállal. A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ pilot projektet idén mintegy 2,7 milliárd, 2020. és 2024. között pedig további 17,9 milliárd forinttal támogatja a Kormány.


IMG_3511


Mérföldkőnek nevezte a megállapodás aláírását Dr. Pozsgay Csilla, a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint kifejtette, az első hallásra talán félreérthető kifejezés, a molekuláris ujjlenyomat természetesen nem nyomozásra utal, hanem arra a Krausz Ferenc fizikus nevéhez köthető tudományos feltételezésre és mérésre, amely szerint az emberi vérplazmában olyan molekulák keringenek, amelyek az ember egyedi, nemre, egészségi állapotra jellemző képét mutatják meg. Ezeket a kutatásokat kiterjesztették a daganatos betegségek diagnosztikájánál és kijelöltek nyolc olyan daganattípust, amely érzékenyebben mérhető ezzel a technikával. – Reményeink szerint ennek a projektnek két hatalmas haszna lesz. Egyrészt bízunk benne, hogy mielőbb pozitív, átütő eredményekről tudunk beszámolni, másrészt egy olyan biobanki hátteret tudunk létrehozni, ami hosszú távon nemcsak ennek a kutatásnak a céljait fogja kiszolgálni, hanem hátteret biztosít másfajta kutatásoknak is – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek