Bezár

Hírarchívum

IMG_7919

Újabb határon túli kisgyermek életét mentették meg a Gyermekgyógyászati Klinikán

Újabb határon túli kisgyermek életét mentették meg a Gyermekgyógyászati Klinikán

2019. november 19.
2 perc

Egy szívfejlődési rendellenességgel született, hatéves nagyváradi kisfiú életmentő szívműtétét végezte el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika a Gift of Life „Ajándékozz életet” program keretében, amelyet a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rézműves Alin Cristian 2013 szeptemberében látta meg a napvilágot egy rendkívül nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyermekes nagyváradi családban. Az összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiút már öt évvel ezelőtt meg kellett volna műteni, – mint ahogy dr. Katona Márta professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a kisfiú kezelőorvosa a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta – Romániában még a pontos diagnózist sem állították fel az ottani orvosok. A kékes színű kis körmei és rendkívüli fáradékonysága is jelezte, hogy a nagyon elhanyagolt állapotú szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiúnál elkésett, bonyolult műtéti beavatkozásra lesz szükség.


IMG_7933


– Amikor Szegedre került Cristian, már messze túl voltunk az optimális műtéti időponton, ezért nem is lehetett a teljes korrekciós műtétet elvégezni, nem bírta volna ki a gyermek ilyen legyengült állapotban – fogalmazott a professzor. Várhatóan egy év múlva tudják majd a teljes beavatkozást elvégezni a kisfiún. Mint ahogy Katona Márta hangsúlyozta, a mostani műtét is rendkívül komplikált volt, de szerencsére a kisfiú életminősége mára sokkal jobb lett.


Rotary_Giftoflife_2019_11_15_BA
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Világszerte működik a Rotary „Gift of Life” programja, melynek keretében közel húszezer veleszületett szívrendellenességben szenvedő gyermek műtétjét végezték el. Szegeden 2014-ben csatlakoztak a kezdeményezéshez – mint ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, – eddig 37 kisgyermeken tudtak segíteni, és még két műtétre lesz lehetőség ebben a programsorozatban. A továbbiakban pedig a Dóm Rotary Club fogja folytatni és támogatni a „Gift of Life” „Ajándékozz életet” program keretében megvalósuló műtéteket.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek