SZTE Info

IMG_7919

Újabb határon túli kisgyermek életét mentették meg a Gyermekgyógyászati Klinikán

Egy szívfejlődési rendellenességgel született, hatéves nagyváradi kisfiú életmentő szívműtétét végezte el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika a Gift of Life „Ajándékozz életet” program keretében, amelyet a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rézműves Alin Cristian 2013 szeptemberében látta meg a napvilágot egy rendkívül nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyermekes nagyváradi családban. Az összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiút már öt évvel ezelőtt meg kellett volna műteni, – mint ahogy dr. Katona Márta professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a kisfiú kezelőorvosa a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta – Romániában még a pontos diagnózist sem állították fel az ottani orvosok. A kékes színű kis körmei és rendkívüli fáradékonysága is jelezte, hogy a nagyon elhanyagolt állapotú szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiúnál elkésett, bonyolult műtéti beavatkozásra lesz szükség.


IMG_7933


– Amikor Szegedre került Cristian, már messze túl voltunk az optimális műtéti időponton, ezért nem is lehetett a teljes korrekciós műtétet elvégezni, nem bírta volna ki a gyermek ilyen legyengült állapotban – fogalmazott a professzor. Várhatóan egy év múlva tudják majd a teljes beavatkozást elvégezni a kisfiún. Mint ahogy Katona Márta hangsúlyozta, a mostani műtét is rendkívül komplikált volt, de szerencsére a kisfiú életminősége mára sokkal jobb lett.


Rotary_Giftoflife_2019_11_15_BA
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Világszerte működik a Rotary „Gift of Life” programja, melynek keretében közel húszezer veleszületett szívrendellenességben szenvedő gyermek műtétjét végezték el. Szegeden 2014-ben csatlakoztak a kezdeményezéshez – mint ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, – eddig 37 kisgyermeken tudtak segíteni, és még két műtétre lesz lehetőség ebben a programsorozatban. A továbbiakban pedig a Dóm Rotary Club fogja folytatni és támogatni a „Gift of Life” „Ajándékozz életet” program keretében megvalósuló műtéteket.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.