Bezár

Hírarchívum

KemenyLajos_nyito

Tudományos és innovációs munkáját is elismerték az SZTE Bőrgyógyászati Klinika igazgatójának

Tudományos és innovációs munkáját is elismerték az SZTE Bőrgyógyászati Klinika igazgatójának

2019. november 13.

Prof. dr. Kemény Lajos, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, az SZTE korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese ebben az évben több, a tudományos teljesítményét elismerő kitüntetésben és elismerésben részesült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányuló kutatási területeken nemzetközi szinten is kiemelkedő, számos szabadalomban testet öltött, széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette az MTA és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottsága Prof. dr. Kemény Lajost, az MTA levelező tagját, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatóját, az MTA-SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetőjét.


KemenyLajos2


Emellett Varró András professzorral együtt a közelmúltban, október 23-án Barcelonában az Academia Europaea „The 31st AE Annual Conference” rendezvényen az Európai Tudományos Akadémia tagjai közé választotta. Az Európai Tudományos Akadémia célja a kiválóság előmozdítása és terjesztése a tudományok területén, a tudományos kiválóság a fő kritérium az Európai Tudományos Akadémia új tagjainak kiválasztásakor. Ezen kívül Kemény Lajos professzort idén májusban választotta levelező tagjává a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Magyar Immunológiai Társaság 48., októberi Vándorgyűlésén Kesztyűs Loránd Emlékérem kitüntetésben részesült.


– Az eddigi tudományos teljesítmények eredményei értek be annyira, hogy ezek a testületek, bizottságok úgy ítélték meg, hogy elismerésben részesítenek – reagált megkeresésünkre Prof. dr. Kemény Lajos, aki a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagságát tartja mindezen elismerések közül a legértékesebbnek.


KemenyLajos1


A fényterápia, a biotechnológia és a molekuláris biológia területén 11 szabadalomcsaládban összesen 39 szabadalmi bejelentést jegyez a professzor, aki "Elsők között mutatott ki HHV8 vírust klasszikus Kaposi-sarcomában és Merkel-sejtes polyomavírust Merkel-sejtes carcinomában. Elsőként azonosított bőr és hüvely nyálkahártya hámsejtjein baktériumok felismerésére szolgáló Toll-like receptorokat, és írta le a természetes immunitásban betöltött szerepüket. Megállapította továbbá, hogy a bőrben a P.acnes filotípus specifikus módon fokozza a gyulladáskeltő citokinek képződését, és hozzájárul az akneban látott gyulladás kialakulásához. Hámsejtekben az UV sugárzás sejtszintű hatásában fontos szerepet betöltő fehérjét azonosított. Kutatócsoportja fejlesztette ki bőrbetegségek kezelésére a xenon-klorid excimer lézerkezelést, amelyet elsőként alkalmazott pikkelysömörben, festékhiány-betegségben és atopiás dermatitisben. Új fényterápiás kezelési eljárást dolgozott ki a szénanátha kezelésére.” Az excimer lézerkezelést ma már a klinikai gyakorlatban rendszeresen alkalmazzák, tankönyvek és szakmai irányelvek hivatkoznak rá. Ezt az eljárást csak az USA-ban közel 200 központban több mint 2 millió esetben alkalmazták.


KemenyLajos3


Melyik új terápiás eljárását emelné ki, melyikre a legbüszkébb? – tettük fel a kérdést Kemény Lajos professzornak. A pikkelysömör és festékhiány betegség bizonyos formáinak lézerkezelése, valamint a szénanátha kezelésére kidolgozott fényterápiás eljárás, a Rhinolight, valamint az ezekhez kapcsolódó, a fény terápiás hatását fokozó készítmény jelentőségét hangsúlyozta a klinika igazgatója. Tudományos és innovációs rektorhelyettesi időszakának legfontosabb nemzetközi projektjeként a kiválóság alapú kutató- és szolgáltató központ, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) létrejöttét emelte ki, amely az SZTE, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Biológiai Központ, és a European Molecular Biology Laboratory (EMBL) partnerségi programban megvalósuló európai projekt. – Az EMBL az élettudománnyal foglalkozó legjobb tíz kutatóintézetének egyike a világon, amelynek a honlapján megtalálható a HCEMM projekt is. Így ha valaki rákeres az interneten, nagyon gyorsan eljut a Szegedi Tudományegyetem kutatólaboratóriumába is – mutatott rá Kemény Lajos professzor.


Az Európai Tudományos Akadémiai tagság kapcsán elárulta, hogy az Európai Kutatási Tanács, vagyis a European Research Council tanácsadó testületeként is működik az akadémia, ahol a nemzetközi kutatási irányok meghatározásához, pályázatok kiírásához kérik majd ki az akadémia tagságának véleményét. Kemény Lajos professzor véleménye szerint a jövőben a hagyományosan támogatott területek az onkológia, és a személyre szabott onkológiai kutatások lesznek, valamint a regeneratív orvoslás. A kutatás előremutató területének a laboratóriumokban előállított élő szervezetek, a 3D-oktatás, és a 3D-nyomtatáshoz kapcsolódó egyes szövetek nyomtatását tartja. – A mesterséges intelligencia eredményeit alkalmazó orvostudomány, a matematikai alaposságú adatkezelés és a legújabb onkológiai tudás együttes alkalmazása területén várható nagyon nagy tudományos áttörés a következő évtizedben – hangsúlyozta Prof. dr. Kemény Lajos.

 

SZTEinfo-Lévay Gizella

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  sze
  13
  Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54.)
  17:00
  Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54.)
  17:00
 • *
  sze
  29
  Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
  08:00
  Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
  08:00
 • *
  sze
  29
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  12:00
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  12:00
 • *
  okt
  3
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  09:30 - 10:30
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  09:30 - 10:30

Kapcsolódó hírek