SZTE Info

Óriási az érdeklődés az Egyetemi Zenei Verseny iránt

Az idei tanévben több mint negyvenen jelentkeztek az SZTE NKI Kulturális Iroda által meghirdetett zenei versenyre. Az egyetem hallgatói szakmai zsűri előtt csillogtathatják meg a tehetségüket. Szólisták és együttesek is színpadra állnak november 21-én a rektori épület dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája által meghirdetett hagyományos egyetemi zenei versenyre óriási volt az érdeklődés az egyetem hallgatóinak körében ebben a félévben. A versenyre negyvenöt SZTE-s diák jelentkezett, akik összesen negyven produkcióval készülnek a november 21-i művészeti versenyre.


A versenyzők három kategóriában mérhetik össze tudásukat: komolyzene; népzene; valamint jazz, musical, sanzon. Ezeken belül elkülönülnek a hangszeres zenészek és a vokalisták. Habár egyéni nevezésből van a legtöbb, együttesek és kamaracsoportok is szép számmal jelentkeztek. A versenyzők az egyetemnek szinte mindegyik karát lefedik, ami jól mutatja, hogy az SZTE hallgatói mennyire sokoldalúak.


A zenét művelő diákok a Katona Judit, a szegedi Király-König Péter zeneiskola igazgatója által elnökölt , ötfős, rangos szakmai zsűri előtt állhatnak a világot jelentő deszkákra. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak november 21-én, délután öt órai kezdéssel a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermébe.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.