SZTE Info

77375237_455089805146880_5048893803461607424_n

Muzsikaszó a szegedi vasútállomáson

Szegedi egyetemista szórakoztatta a várakozó utazóközönséget december 2-án reggel a vasútállomáson. A zongorát a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ajándékozta a szegedi MÁV Igazgatóságnak azért, hogy az utazók, zongorázni tudók szabadon zenélhessenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zongoraszó csendült fel a szegedi vasútállomáson december 2-án egy zajos hétfői napon. Egy fiatal zongorista játéka bűvölte el a vonatra várókat. A zajos épületben hirtelen csend lett és csodás harmóniák töltötték be a teret. Az odavonzott közönség hamar sugdolózásba kezdett és kérdezgették ki lehet a rejtélyes muzsikus. Többen videót és képeket készítettek. Műsora végén tapssal köszönték meg a zongorajátékát.


78389798_444026389617064_4703476075202609152_n


Megtudtuk, Czingel Sándor a Szegedi Tudományegyetem Művészeti karán tanul zongora előadóművészet szakon. Épp a késéssel induló vonatra várt, hogy Kecskemétre utazhasson, ahol zongora kísérőként tanít a KMI Kodály Zoltán Iskolában. - Zenészként hozzászoktam a közönséghez és a figyelemhez, de ezúttal csak el akartam ütni az időt, míg várok - mondta az egyetemista.


Kiderült, hogy nem valamelyik nagy zeneszerző darabját adta elő csak improvizált, mindenki örömére. Egy szintén a vonatra várakozó hölgy elmesélte, hogy épp a késések miatt mérgelődött mikor meghallotta a zongoraszót, megnyugodott és jó kedvre derült.


A zongorát a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ajándékozta a szegedi MÁV Igazgatóságnak azért, hogy az utazók, zongorázni tudók szabadon zenélhessenek. Nemcsak közösségformáló szerepe miatt fantasztikus a kezdeményezés, hanem elősegíti a hangszeren való tanulás népszerűsítését is.


Az első szegedi köztéri szabad zenélés programját, a “Zenélő Szegedi Állomás” projektet támogatja Gyüdi Sándor karnagy, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Dr. Zsigmond Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Zongora Tanszékének vezetője, Dr. Kerek Ferenc zongoraművész és sokan mások.

 

Fotó és szöveg: Higi Csilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.