SZTE Info

77375237_455089805146880_5048893803461607424_n

Muzsikaszó a szegedi vasútállomáson

Szegedi egyetemista szórakoztatta a várakozó utazóközönséget december 2-án reggel a vasútállomáson. A zongorát a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ajándékozta a szegedi MÁV Igazgatóságnak azért, hogy az utazók, zongorázni tudók szabadon zenélhessenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zongoraszó csendült fel a szegedi vasútállomáson december 2-án egy zajos hétfői napon. Egy fiatal zongorista játéka bűvölte el a vonatra várókat. A zajos épületben hirtelen csend lett és csodás harmóniák töltötték be a teret. Az odavonzott közönség hamar sugdolózásba kezdett és kérdezgették ki lehet a rejtélyes muzsikus. Többen videót és képeket készítettek. Műsora végén tapssal köszönték meg a zongorajátékát.


78389798_444026389617064_4703476075202609152_n


Megtudtuk, Czingel Sándor a Szegedi Tudományegyetem Művészeti karán tanul zongora előadóművészet szakon. Épp a késéssel induló vonatra várt, hogy Kecskemétre utazhasson, ahol zongora kísérőként tanít a KMI Kodály Zoltán Iskolában. - Zenészként hozzászoktam a közönséghez és a figyelemhez, de ezúttal csak el akartam ütni az időt, míg várok - mondta az egyetemista.


Kiderült, hogy nem valamelyik nagy zeneszerző darabját adta elő csak improvizált, mindenki örömére. Egy szintén a vonatra várakozó hölgy elmesélte, hogy épp a késések miatt mérgelődött mikor meghallotta a zongoraszót, megnyugodott és jó kedvre derült.


A zongorát a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ajándékozta a szegedi MÁV Igazgatóságnak azért, hogy az utazók, zongorázni tudók szabadon zenélhessenek. Nemcsak közösségformáló szerepe miatt fantasztikus a kezdeményezés, hanem elősegíti a hangszeren való tanulás népszerűsítését is.


Az első szegedi köztéri szabad zenélés programját, a “Zenélő Szegedi Állomás” projektet támogatja Gyüdi Sándor karnagy, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Dr. Zsigmond Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Zongora Tanszékének vezetője, Dr. Kerek Ferenc zongoraművész és sokan mások.

 

Fotó és szöveg: Higi Csilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.