SZTE Info

IMG_0161

Kihirdették az SZTE TTIK Kutatóiskoláit

Tizenöt középiskolai kutatócsoport pályázott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címre. A nyerteseket november 29-én hirdették ki – 100 és 200 ezer forint közötti támogatást kapnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája cím és támogatás elnyerésére először a 2007/2008-as tanévben hirdetett pályázatot a kar az ország valamennyi középfokú oktatási intézménye és azon határon túli magyar középiskolák számára, melyek magyar nyelvű képzést folytatnak a természettudomány, az informatika és a műszaki tudományterületen. A pályázatot azóta évente meghirdetik. Pályázni olyan kutatási programmal lehet, amelynek egyik témavezetője a TTIK oktatója vagy kutatója, illetve a középiskola egyik tanára. A nyertes pályázóknak egy évük van elvégezni a munkát és az eredményekről a zárórendezvényen előadás formájában kell beszámolniuk. Előnyt élveznek azok a középiskolák, amelyek tanárai már korábban is végeztek önálló kutatást, tudományos fokozatot szereztek, illetve meglévő kutatási kapcsolatot ápolnak a karral, valamint azok, akik az elmúlt években eredményesen készítették fel tanulóikat OKTV versenyekre, Ifjúsági Tudományos Innovációs versenyekre, Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, vagy tanulóik nagy számban jelentkeztek a TTIK-ra. A címet a támogatottak a pályázat évében viselhetik.


TTIK_Kutatoiskolaja_2019_11_29_
Képgaléria a rendezvényről


A 2019/2020-as pályázati felhívásra 15 középiskolai kutatócsoport adta be pályázatát, akik 100 ezer és 200 forint közötti támogatásban részesültek. A pályázat eredményhirdetését 2019. november 29-én, pénteken tartották az SZTE TTIK Bolyai épület, II. emeleti Bolyai tanteremben.


A Program a ProTalentis Alapítvány, az SZTE Tehetségpont közreműködésével, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretében valósul meg.


A nyertes iskolák listája:


Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium (Sopron)

Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta)

Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola (Bonyhád)

Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium (Csongrád)

Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Szeged)

Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét)

Kecskeméti Katona József Gimnázium (Kecskemét)

Makói József Attila Gimnázium (Makó)

Péter András Gimnázium és Kollégium (Szeghalom)

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola (Szeged)

Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (Szarvas)

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.