SZTE Info

Halloweeni véradást tartottak a TIK-ben

Az őszi szünetben is segíteni hívták az egyetemi polgárokat, október 31-én ugyanis az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezett véradást az Országos Vérellátó Szolgálat. Legközelebb november 27-én, a Véradók Napján várják az önkénteseket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lázár Mária régióigazgató főorvos, az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ képviseletében a helyszínen kísérte figyelemmel a véradást. Kérdésünkre elmondta, Szegeden kimagasló a véradási aktivitás, az egyetemisták pedig kifejezetten elkötelezettek az életmentő ügy iránt. Az őszi szünet ellenére október 31-én 89 hallgató és egyetemi dolgozó jelentkezett önkéntes véradásra, ebből 70 véradás bizonyult sikeresnek, az előzetes regisztráció lehetőségével pedig több mint félszázan éltek. Lázár Mária hozzátette, az idei ősz folyamán az OVSZ szervezésében más szegedi helyszíneken, például kollégiumokban is zajlanak majd kitelepülő véradások, melynek időpontjairól az OVSZ honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.


Az október végi véradáson részt vevő véradók az értékes ajándékcsomag mellett véradást tanúsító karszalagot, valamint az Izometria jóvoltából egy aerobic vagy konditermi edzésre beváltható kupont is kaptak. Az önkéntesek azzal is nyertek, hogy a vérellátó szolgálat munkatársai meghatározták vércsoportjukat, továbbá vérüket fertőző májgyulladásra (B és C vírus), AIDS-re (HIV) és szifiliszre is szűrték.


Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a Véradók Napján, november 27-én ismét várják az önkénteseket.


SZTEinfo-Ferencz-Fehér Dorottya

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.