SZTE Info
AudMax_Estek_2019

Folytatódik az AudMax Esték előadás-sorozat

Az SZTE BTK és a Pro Philosphia Szegediensi Alapítvány közös rendezvénysorozata, az AudMax Esték - Mindennapi bölcsészet következő vendége november 18-án, hétfőn 18 órakor prof. dr. Kampis György evolúció- és mesterséges intelligencia kutató, aki „A mesterséges intelligencia és mi magunk” címen tart előadást a bölcsészkaron.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Érdemes lesz meghallgatni az előadást, hiszen a mesterséges intelligencia (MI) ijesztően kopogtat az ajtón: tömeges munkanélküliséggel riogat (és nem csak a fizikai munka területén, hanem például az ügyvédek, orvosok között is), mindenre kiterjedő megfigyeléssel és felismeréssel fenyeget. A DFKI (Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont) munkatársaként dolgozó és az ELTE Etológia Tanszékén tudományfilozófiát tanító professzora arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit tehetünk ez ellen, és egyáltalán van-e esély tennünk valami hasznosat.

Az AudMax Esték 2019-es őszi programsorozata, a Mindennapi bölcsészet arra mutat példákat, hogyan alkalmazhatóak a humán tudományok a hétköznapokban. Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival.


Kampis György villamosmérnökként végzett, majd érdeklődése a számítógépes modellezés és az evolúció felé fordult. A biológiai tudomány kandidátusa lett, majd a modellek relevanciáját kereső módszerelmélet és ezzel a tudományfilozófia felé nyitott. A Szegeden 1999-ben alapított Megismeréstudományi Kutatócsoport tagjaként órákat is tartott az SZTE-n. Tanszékvezető volt az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékén, egészen a Tanszék 2016-os megszűnéséig. 2007 óta egyetemi tanár. Közben a kognitív tudományok és a tudatelmélet felé tett kitérőt, sőt Darwint is fordított. Jelenleg Németországban a DFKI (Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont) munkatársa és az ELTE Etológia Tanszékén tanít tudományfilozófiát.


A rendezvény a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az SZTE BTK közös programja, valamint az Őszi Kulturális Fesztivál kísérőprogramja. A Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiumának a támogatásával valósul meg. A szervezők szeretettel várják mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni és a világ minél több részletét megismerni jó.


A Facebook esemény itt elérhető. Az AudMax Esték előadás-sorozatról további információ itt érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.