SZTE Info

Új modern ultrahang készüléket kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori munkatársa, Dr. Viski Sándor nagylelkű adománya jóvoltából egy közel 20 millió forint értékű, a betegellátásban és a kutatásban is hiánypótló ultrahang készülékkel gazdagodott az intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ultrahang szakambulancia fejlesztése évek óta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetőségének terve. Az intézet jelenleg Csongrád és Békés megye legmagasabb szintű nőgyógyászati központja, itt történik a Szegeden, illetve a régióban kiszűrt fejlődési rendellenességek diagnosztikus ultrahang vizsgálata, valamint bizonyos esetekben a pontos diagnózishoz szükséges ultrahang vezérelt invazív beavatkozások, például nőgyógyászati, magzati kromoszóma meghatározáshoz lepényi-, magzatvíz mintavétel, magzati mintavétel, bizonyos esetekben méhen belüli véradás elvégzése is. Eddig ezeket a vizsgálatokat és beavatkozásokat az intézmény nem tudta megfelelő, modern ultrahang készülék hiányában térben és időben elkülöníteni a rutin vizsgálatoktól, emiatt jelentős volt az ultrahang szakambulancia leterheltsége.


IMG_4945

 

Dr. Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, az ultrahang laborvezetője elmondta, hogy a jelenleg elvárható technikai feltételeknek sajnos nem tesz maradéktalanul mindenben eleget a géppark. Hangsúlyozta, ezért is hatalmas öröm, hogy ezzel a hiánypótló, modern, Voluson S8 típusú készülékkel lehetőség nyílik a leterheltség csökkentésére és a diagnózisok pontosabb felállítására, valamint a műszer használatával jelentősen növekedhet a betegbiztonság is.


IMG_4964


Az ultrahang készüléket adományozó Dr. Viski Sándor Szegeden született, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerezte diplomáját, és 1989-2001-ig dolgozott a szegedi klinikán. Azóta Svájcban praktizál, – mint elmondta – nagyon hálás egykori intézményének, és a régi barátságon alapuló kapcsolatnak köszönhető a közel húsz millió forint értékű adomány. Dr. Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója hozzátette, hogy ez a készülék nemcsak a mindennapi munkát segíti, hanem használatával jelentősen növelhető a betegellátás színvonala, valamint a finomabb képkidolgozás jóvoltából a kutatásban is jól tudják majd hasznosítani az új műszert.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *