Bezár

Hírarchívum

IMG_4191_2

Tudósok borait választott az SZTE és az MTA SZAB

Tudósok borait választott az SZTE és az MTA SZAB

2019. május 17.
2 perc

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be május 15-én a „tudósok borait”. Az idei díjazottak az Áts Pincészet, a Dániel Pince, a Koch Borászat és a Maurer Pincészet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös bormustráján 14 pincészet 45 bora versenyzett, hogy elnyerje a „Vinum Academiae at Universitatis” címet. A „borok tudósait” képviselő ítészek 2019. tavaszán választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 10 díjazott bort.


IMG_4129


A borválasztás nem titkolt célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, az ismeretterjesztés – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta az SZTE stratégiai rektorhelyettese, a borbíráló testület tagja. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem minden félévben borkurzust hirdet az egyetemi polgároknak, melyre idén is túljelentkezés volt. Vegyész borbírálóként az alkohol jótékony hatásairól beszélt Prof. Dr. Fülöp Ferenc akadémikus. Az alkohol a gyógyszerészetben a nyugtatók és az altatók csoportjába tartozik – hangsúlyozta az MTA SZAB elnöke. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2019. évi közös bormustrájának eredményét Prof. Dr. Tóth Gábor, az SZTE és az SZAB borbíráló testületének elnöke ismertette.


IMG_4170


Prémiumkategóriás fehérbornak a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Mézes Fehér borát, prémiumkategóriás vörösbornak a Koch Borászat 2017. évjáratú Villányi Franc borát választották. Rendezvény fehérbor kategóriában az Áts Pincészet 2018. évjáratú Furmintját, rendezvény vörösbor kategóriában a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Maurer Cuvée-jét ismerték el. A bírálóbizottság aranyoklevélben részesítette a Koch Borászat 2012. évjáratú Villányi Csanád Cuvée-jét.


Külön bort választott a Szegedi Tudományegyetem három kara. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bora címet a Koch Borászat 2015. évjáratú Villányi Classicus, az SZTE Általános Orvostudományi Kar bora címet az Áts Pincészet 2017. évjáratú Szent Tamás Furmintja és a Dániel Pince 2013. évjáratú Vamp bora érdemelte ki. A Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon barrique 2015 és a Néro Rosé 2018 borait az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar választotta.


IMG_4197


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatához idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora címet a Dániel Pince 2013. évjáratú Vamp bora nyerte.


IMG_4149


2019. május 22-én, szerdán 17 órakor az SZTE a Széchenyi téren külön programmal is népszerűsíti a „tudósok borait”, azaz az SZTE és a SZAB közös borminősítő versenyének eredményeit. A rendezvényen fellépnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói és a Szegedi Egyetemi Színház zenekara. Az SZTE plakátokkal is felhívja a figyelmet arra, hogy a szegedi borfesztivál mely standjainál lehet megkóstolni, megvásárolni a „tudósok borait”.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek