SZTE Info

kiemelt_Arnyas_Koppany_kiallitas

Szegedi hibáim: Árnyas Koppány festőművész kiállítása nyílik a TIK-ben

Hogyan nyújthat egy mobiltelefon sérült kijelzője inspirációt a festészethez? Árnyas Koppány Ákos híres festőművész, volt SZTE-s hallgató kiállításán legújabb alkotásait tekinthetik meg a látogatók, amelyeket a digitális képalkotás eszközei, a képi hibák és a képzajok inspiráltak. A kiállítás május 6-án nyílik az SZTE TIK kiállítási terében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan válik festészeti programmá a képi hiba? Formai és tartalmi vonatkozása is lehet. A hiba, amely egyrészt rávilágít a témául választott látvány tökéletlenségére, ezáltal mutatva be annak esendőségét. Ahogyan egy törött kijelzőn megjelenő kép esik szét alkotóelemeire, pixelekre. Másrészt az alkotásokban megjelenő hiba benne rejtőzhet magában a témában is.


Koppany_Arnyas_2018_Daily_rutine_170x130_akril_canvas


A Szegedi hibáim című kiállításon az alkotó legújabb képeit mutatja be, melyek azért is különlegesek, mert egy megsérült mobiltelefon kijelzője inspirálta őket. A művész a digitális képalkotás eszközeit és a különböző képi hibákat, az úgynevezett képzajokat festészeti elemekké ültette át. A műveken a képhiba esztétikai elemként jelenik meg, beépül az alkotásba és saját képalkotó elemmé válik.


Arnyas_Koppany_Szegedi_hibaim_TIk_2019_copy2


Árnyas Koppány Ákos szegedi festőművész, öt éve Norvégiában él családjával. Az SZTE JGYPK-n párhuzamosan végzett képi ábrázolás, valamint tanító szakon. Már egyetemi évei alatt rendszeresen bemutatkozott csoportos és önálló kiállításokon, országos és nemzetközi tárlatokon egyaránt. Tagja a Magyar Alkotók Országos Egyesülete mellett a Norvég Művészek Országos Egyesületének, a Norvég Festők Országos Szövetségének, illetve az Oppland megye művészeti szervezetének. Művészeti tevékenysége mellett kulturális szervezőként is megismerhettük, olyan programok szervezésével, mint a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep vagy a Hatos Műterem (REÖK).


Arnyas_Koppany_2018_Kis_Lilik_100x70_akril_canvas


A kiállítás hivatalos megnyitóját május 6-án 18 órakor, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében tartják. Az eseményt Tóth Károly művészettörténész nyitja meg, közreműködik Dudás Ervin.

A kiállítás megtekinthető május 25-ig, hétköznapokon 08.00–20.00, szombaton 08.00–16.00 óráig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.