SZTE Info

Elő az innovatív ötletekkel!

Innovatív kezdeményezésekkel támogatja a hallgatói ötletek kibontakozását a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság irányításával működő Virtus Vállalkozáskatalizátor Program a hallgatók és kutatók innovatív ötleteinek mentorálásával segíti a korai fázisú ötletek fejlesztését. Ezen felül a Virtus programban kialakították a Demola nemzetközi innovációs hálózat szegedi központját, amely program közvetlenül az iparból érkező problémaötletek, kihívások megoldásába vonja be a tehetséges hallgatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

virtus-large-logoSzámos kutató és tehetséges hallgató vágyik arra, hogy megvalósítsa innovatív ötleteit, és ha lehetősége adódik, létrehozza saját vállalkozását. Ebben segítenek a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának munkatársai, az SZTE Virtus team, valamint a kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló Virtus mentorok.


Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Programban a mentori team személyre szabott mentorálást nyújt a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak. A program célja a korai fázisú projektek, ötletek fejlesztése, együttműködés a tőkepiaci és ipari szereplőkkel, valamint erősíteni a vállalkozói szemléletet mind a hallgatók, mind a kutatók körében. A program 2018. második felében indult és a mentorálásban ez idáig 11 csapat vesz részt.


Az SZTE ipari partnereitől érkező, megoldandó kihívások megoldásába a Virtus program keretében létrehozott Demola szegedi központjának köszönhetően kapcsolódhatnak be az SZTE hallgatói.


demolaA nemzetközi innovációs hálózathoz 2019 tavaszán csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem, ezzel hivatalosan megalakult a Demola szegedi központja. Az ipari partnerek különböző ipari és üzleti problémákkal, kihívásokkal keresik fel a központot, amelyekre innovatív megoldásokat, ötleteket várnak. Ezekre az esetmegoldásokra jelentkezhetnek az egyetem hallgatói, akik a cégek, vállalatok vezető képviselővel együttműködve dolgoznak 8 héten keresztül a különböző projekteken. A projektben részt vevő hallgatók multidiszciplináris és nemzetközi csapatban valós üzleti kihíváson dolgozhatnak, elsajátíthatják a vállalkozói szemléletet, kitűnhetnek a többi hallgató közül, hiszen a Demola kiválóan mutat az önéletrajzban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.