Bezár

Hírarchívum

IMG_7541

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. Ünnepi Könyvhéten is

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 90. Ünnepi Könyvhéten is

2019. június 06.
17 perc

Egy hét múlva, június 11-én kezdődik a 90. Ünnepi Könyvhét Szegeden. A gazdag programkínálatról a Somogyi-könyvtárban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: hagyományosan a Szegedi Tudományegyetem is számos programmal és kiadvánnyal jelentkezik a jubileumi rendezvénysorozaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 90. Ünnepi Könyvhét június 13-ától várja számos izgalmas programmal az érdeklődőket a Dugonics téren – azonban a könyvtárakban, művelődési intézményekben és kávéházakban már június 2-a óta szerveznek könyves programokat: dedikálás, beszélgetések és zene várja az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó június 13-án 16 óra 30 perckor kezdődik a Dugonics téren, a jubileumi rendezvényt a Szegedhez sok szállal kötődő Grecsó Krisztián József Attila-díjas író nyitja meg.


A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozaton hagyományosan az SZTE utcára viszi a tudományt. A szegedi könyvünnep június 11. és 17. közötti kínálatában minden második programban az SZTE polgára a főszereplő vagy a közreműködő. A történelmi társasjátékok bemutatójától kezdve a tárlatvezetésen át a rendhagyó magyar irodalom óráig új rendezvényekkel is jelentkezik az SZTE a 90. Ünnepi Könyvhéten.

 

IMG_7545


2019. június 11. és 17. között a hagyományos, könyvekről szóló beszélgetések mellett minden egyes napra jut rendhagyó program is. Például: a szegedi könyvhét idején különböző – az SZTE hírportál eseménynaptárában is közzétett – időpontokban a történészek által vizsgált 7 konfliktust saját fejlesztésű társasjátékaikkal igyekeznek megértetni az érdeklődőkkel az SZTE doktoranduszai. A vers születéséről már megjelent, illetve még készülő kötete kapcsán az SZTE munkatársa mesél egykori iskolájában a mai gimnazistáknak. A környezetvédelemről is szó esik az SZTE egyik hallgatója által írt és általános iskolásoknak bemutatandó mesekönyvében.

 

A Springer, a közismert hazai kiadók és az SZTE könyves műhelyei gondozzák a szegedi egyetem kutatóinak és hallgatóinak a műveit. Ugyanakkor e kiadók munkáját szerkesztőként is segítik az SZTE polgárai. Így aztán a kiadvány születéstörténetét a szerzők és a szerkesztők szemszögéből is megismerhetik, akik részt vesznek az SZTE NKI könyves programjain. Sőt: a könyvek mellett folyóiratok, tematikus lapszámok készítésének a műhelytitkai is az olvasók elé kerülnek.

 

Az ismeretterjesztő sorozat folyamatosan bővült, így aztán a szegedi könyvünnep fő szervezője, a Somogyi-könyvtár által összeállított programfüzetbe nem fért be minden egyetemi program. Például: június 11-én 14 órakor az SZTE BTK konferenciateremben Marc Redfield A terror retorikája: töprengések a 9/11 és a terror elleni háború kapcsán című, Fogarasi György (tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) által magyarra fordított mű kerül terítékre. Vagy: Juhász Péter: Anonymus: Fikció és realitás. Az Álmos-ág honfoglalása című munkájáról új időpontban, június 12-én 17 órakor az MTA SZAB székházban beszélgetnek. Vagy: ugyanitt az Állatszimbólumtár A – Z című kötet szerkesztője, prof. dr. Vígh Éva (SZTE BTK Romanisztika Intézet, Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék) június 14-én 17 órakor mutatja be a többszerzős művet.

 

Az SZTE szerzőként és / vagy szerkesztőként aktív, esetleg moderátorként dolgozó, vagy éppen zenészként, táncosként közreműködő polgáraival a szegedi könyvhét helyszínei közül például a Klebelsberg Könyvtár AudMin nevű terében, az SZTE BTK épületében, a Dugonics téri egyetemi épület előtti színpadon, a JATE klub teraszán, a Fekete Ház kertjében berendezett Malátában, az MTA SZAB székházban, a Grad Caféban találkozhat, kérdezhet az olvasó. Az Ön iránytűje is az SZTE hírportál eseménynaptára és a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programfüzete lehet. Az ünnepi könyvhét teljes programja a Somogyi-könyvtár honlapján olvasható, a Szegedi Tudományegyetem programjait pedig itt gyűjtöttük össze.


2019. június 11. (kedd)

11 óra – Dugonics tér, SZTE Rektori Épület lépcsőház

Rendhagyó történelemóra. Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon középiskolások számára tárlatvezetést tart, a közel húsz szerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


14.00 – SZTE BTK konferenciaterem

Marc Redfield A terror retorikája: töprengések a 9/11 és a terror elleni háború kapcsán című művét Fogarasi György (tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) fordította magyar nyelvre. A kötetet angol nyelven mutatják be: a szerzővel, Marc Redfielddel Dragon Zoltán (adjunktus, SZTE BTK Amerikanisztika Tanszék), Lengyel Zoltán (PhD hallgató, SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék), Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék) beszélget, a moderátor: Fogarasi György. Az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék és az Angol-Amerikai Intézet közös szervezésében.


16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

Prof. dr. Homoki-Nagy Mária (tanszékvezető egyetemi tanár SZTE ÁJTK, Jogtörténeti Tanszék): „Az általam megkért hiteles tanúk előtt a következő végső rendelésemet tészem…” Jobbágy-parasztok végrendeletei Szentes mezővárosban című tanulmánykötet bemutatóján a szerzővel, dr. Marjanucz László történész (SZTE BTK, Modernkori Magyar Történeti Tanszék) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


június 12. (szerda)

8.00; 10.45, 11.35 – Somogyi-könyvtár, Stefánia fiókkönyvtár

Rendhagyó történelemóra a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium egyik 9. osztálya; majd Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 10. osztálya és humán tagozatos csoportja tanulói számára. Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente. További információ itt. Az SZTE NKI SZEK szervezésében.


IMG_7550


12.15 – Dugonics tér, SZTE Rektori Épület lépcsőház

Rendhagyó történelemóra az SZSZC Déri Miksa Szakgimnázium 33 fős osztálya számára. Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon középiskolások számára tárlatvezetést tart, a közel húsz szerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


11.00 – Somogyi-könyvtár, Kiskundorozsmai fiókkönyvtár

Lehetséges? című mesekönyvét a kiskundorozsmai általános iskolásoknak mutatja be a környezetkutató, az SZTE TTIK környezettudományi mester szakos hallgatója, a jogász és szakközgazdász Mészáros Fanni. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.

A mesekönyv megjelent elektronikusan elérhető formában is, itt olvasható: csobogat.hu. Ezen a honlapon kiegészítések, további információk is találhatók a mesékhez, valamint a szerző korábbi mesekönyvei pdf formátumban letölthetők.

15.00 - SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

A Huszadik századi magyar novellák című, a Noran-Libro Kiadó Modern Dekameron-sorozatában megjelent antológiáról a szerkesztőt, prof. dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténészt (SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdezi. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely gondozásában megjelenő Ikonológia és Műértelmezés sorozat 14. és 16. kötetének közös bemutatója. (14. Kérchy Anna: A nő nyelvet ölt. Feminista narratológiai, esztétikai, testelméleti tanulmányok.; 16.: Horváth Nóra: „A szépség szeretői”. George Santayana és kortársai. A platóni égi Erósz által befolyásolt létezésesztétikák példázatai a 19–20. század fordulójának új-angliai eszmetörténetéből. JATEPress 2019.) Beszélgetőpartnerek: dr. habil. Kérchy Anna (egyetemi docens, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Horváth Nóra (egyetemi adjunktus, Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Bölcsészettudományi és Humánerőforrás-fejlesztési Tanszék), prof. dr. Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Annus Irén (egyetemi docens, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. habil. Krémer Sándor (egyetemi docens, SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék). Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


17.00 – MTA SZAB székház, 110. terem

Juhász Péter: Anonymus: Fikció és realitás. Az Álmos-ág honfoglalása című, a Belvedere Meridionale-könyvként megjelent kötetét bemutatja: prof. dr. Tóth Sándor László történész (SZTE BTK Történeti Intézet). Házigazda: dr. Kiss Gábor Ferenc történész, szakcsoportvezető (SZTE JGYPK Regionális történeti és Honismereti Szakcsoport). Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében. A kötet elektronikus formában elérhető itt: issuu.com.


18.00 – MTA SZAB székház, díszterem

Ismerje meg a Belvedere Meridionale társadalomtudományi lapszámait! A Perspectives című tematikus lapszámot bemutatja prof. dr. Pászka Imre (egyetemi tanár, SZTE BTK Szociológia Tanszék), a lapszám szerkesztője. A Cigányok/Romák Magyarországon című tematikus lapszámot dr. habil Kállai Ernő (főiskolai tanár, SZTE JGYPK Romológiai és Kisebbségtudományi Szakcsoport), a lapszám szerkesztője. Házigazda: dr. Jancsák Csaba (elnök, SZAB Szociológiai munkabizottság). Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében. További információ itt.


IMG_7552


június 13. (csütörtök)

14.00 – Dugonics tér, SZTE könyvespult

Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente. További információ itt.


15.30 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

A polisz című tanulmánykötet bemutatóján a szerkesztővel, Laczkó Sándorral (SZTE BTK Filozófia Tanszék) egyetemi hallgatók – Albert Csaba, Boldog István Dávid és Gaál Bendegúz – beszélgetnek. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.

 

18.00 SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

A Németh Tibor gondozásában megjelent Váli Mari: Hathalmi Emlékek című kötet bemutatója. A szerzővel prof. dr. Szajbély Mihály (egyetemi tanár, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Magyar Irodalmi Tanszék) és dr. Kokas Károly (főigazgató-helyettes, SZTE Klebelsberg Könyvtár) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.

 

20.00 – Grand Café

Pál Sándor Attilával, az SZTE irodalomtudományi doktorjelölt hallgatójával Balladáskönyv című kötetéről Molnár H. Magor költő, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében

A Balladáskönyv egy ízig-vérig mai verseskötet, amely megmutatja, milyen teremtő és ugyanakkor romboló erővel bír a hagyomány és az emlékezet. Pál Sándor Attila versei az Arany János-i és a népballadákat szólaltatják meg ma is érvényes hangon. A balladák nemcsak közös történetek elmesélésére alkalmasak, de lehetőséget adnak arra is, hogy a lassan eltűnő falusi, paraszti kultúrára vessenek megértő pillantást.

Pál Sándor Attila 1989-ben született. Csupa sz-betűs helyhez kötődik: Szank, Szeged, Szekszárd, Szentendre. Az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorjelöltje. Első könyve a JAK-füzetek sorozatban jelent meg 2013-ban, Pontozó címmel, a második, a Düvő 2017-ben a Magvetőnél. A Balladáskönyv a harmadik.


június 14. (péntek)

07.45 – Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, 510. terem

Rendhagyó irodalomóra. A vers születéséről és a már megjelent, Határok és takarók című kötetéről a szerzővel, Gellérfi Bencével, a Tömörkény gimnázium „öregdiákjával", az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, Kulturális Iroda munkatársával Varga Magdolna, a gimnázium magyarszakos tanára beszélget. Az SZTE NKI SZEK szervezésében.

Gellérfi Bence Határok és takarók című kötetének fülszövege: „Elmenjünk-e? Maradjunk-e? Felnőjünk-e?”


14.00 – Dugonics tér, SZTE SZEK könyvespult

Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.

További információ itt. Az SZTE NKI SZEK szervezésében.


IMG_7583


15.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely gondozásában megjelenő Kortárs drámák sorozat 1. és 2. kötetének közös bemutatója. (1. Adrienne Kennedy: A bagoly válaszol. Öt egyfelvonásos. Szerkesztette: Kiss Attila. JATEPress 2019. 2. Az emlékezet színháza. Öt kortárs spanyol dráma. (Alberto Conejero: A sötét kő; Laila Ripoll: 927 spanyol útja Mauthausenbe; Mariano Llorente – Laila Ripoll: A kék háromszög; Juan Mayorga: A leégett kert; Joan Cavallé: Mezítláb az augusztusi holdfényben) Szerkesztette és fordította: Katona Eszter. JATEPress 2019.)

Beszélgetőpartnerek: dr. habil. Katona Eszter (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Romanisztika Intézet, Hispanisztika Tanszék), dr. Kiss Attila (tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Lénárt András (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Romanisztika Intézet, Hispanisztika Tanszék), dr. Bocsor Péter (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék).

Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


16.30 – Dugonics tér, SZTE Rektori Épület

Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon nyilvános tárlatvezetést tart, a közel húsz szerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely a mágiáról. Ikonológia és Műértelmezés sorozat 15. kötetének és egy angol nyelvű tanulmánykötetnek a közös bemutatója. (1. Hoffmann Zsuzsanna -- T. Horváth Ágnes: Mágia és varázslás az ókorban. JATEPress 2019. 2. Nemanja Radulović and Karolina Maria Hess (eds.), Studies on Western Esotericism in Central and Eastern Europe. JATEPress 2019.) Beszélgetőpartnerek: dr. Hoffmann Zsuzsanna (ny. egyetemi docens, SZTE BTK Történeti Intézet, Ókortörténeti Tanszék), dr. T. Horváth Ágnes (főiskolai tanár, SZTE BTK Történeti Intézet, Történeti Segédtudományok Tanszék), Diószegi Szabó Pál (PhD, tudományos munkatárs, SZTE ÁJTK), prof. dr. Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék). Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


17.00 – JATE Klub Terasz

Hódosy Annamária (SZTE, BTK, Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék): Biomozi. Ökokritika és populáris film. A könyv a természet és környezetpusztulás megjelenését elemzi a kortárs vizuális kultúrában, hollywoodi filmekben, különösen az olyanokra koncentrálva, amelyekben nem ez a legszembeötlőbb téma. Mennyire terjeszthetik a környezettudatosságot a népszerű művek? A szerző a kötetéről Tóth Ákossal és Borbíró Alettával beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


IMG_7574

 

17.00 – MTA SZAB székház, I. emelet 110. terem

122 valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követi nyomon a gazdagon illusztrált Állatszimbólumtár A – Z. A többszerzős kötet szerkesztőjével, prof. dr. Vígh Évával (SZTE BTK Romanisztika Intézet, Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék) tanszékvezetője, prof. dr. Pál József irodalomtörténész, a Szimbólumtár című kötet egyik szerkesztője beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


17.00 – Dugonics tér, Színpad

Juhász Árpáddal, a televízióból ismert világjáró geológussal Egzotikus Európa című (a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent) könyve bemutatásaként Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.

A televízióból ismert világjáró geológus ebben a könyvében fél évszázad európai kalandozásaira emlékezik. E hosszú idő alatt töviről hegyire bejárta az öreg kontinenst. Állt fent Európa északi fokán, a Nordkapon, lesve az éjféli napot, sőt még északabbra, a Spitzbergákon, a 78. szélességi fokon is. Figyelte az Atlanti-óceán hullámait az európai szárazföld legnyugatibb pontjairól, Írországból és Portugáliából, a nyugati hosszúság 10. foka környékén, sőt ha a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket is figyelembe vesszük, akkor a nyugati hosszúság 25. fokáról is. Időzött a vén Európa legdélibb szigetein, Krétán és Cipruson, az északi szélesség 35. fokán. Keleti irányban pedig a Kaukázus 5 ezer méter magas régióiba jutott, nagyjából a keleti hosszúság 35. fokán. Fotózta és filmezte kontinensünk működő tűzhányóit, az Etnát, a Strombolit, vagy éppen az izlandi Eyjafjallát. Tanulmányozta az Alpok, Skandinávia, Izland és a Kaukázus gleccsereit, és eközben többször került életveszélybe. Ő a gleccsereket tartja a Föld legjobb hőmérőinek, és e jégfolyamok rövidülése alapján meg van arról győződve, hogy biztosan van klímaváltozás, biztosan van globális felmelegedés. 80 évesen sem adta fel, legutoljára 2015-ben járta be legkisebb unokájával a Juliai-Alpok szurdokvölgyeit.

 

18.00 – JATE Klub Terasz

A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájára című, e-formátumban is elérhető kötet két szerkesztőjével, dr. habil. Glässer Norberttel (adjunktus, SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) és dr. Mód Lászlóval (adjunktus, SZTE BTK Társadalomtudományi Intézet, Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.

 

18.30 – Dugonics tér, színpad

Kormányos Ákossal, az SZTE volt bölcsész hallgatójával Paraván című verseskötetéről Szutorisz Szabolcs beszélget.

Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében.

Azt mondják, a szépirodalom (mint a neve is mutatja:) szép. Kormányos Ákos első kötete nem olyan dolgokkal foglalkozik, amiket gyönyörűnek szokás tartani. Kicipzározza, matat a testben, fölfelé, egészen addig, ahonnan a másik ered. Megmetélnek egy farkat, akkora lesz, mint a lovaké. Ebben a világban a reggeli pisilés a Muszáj Herkules. Ez itt nem spoiler. A könyv versei színes, erős szövegek. Mindkét irányból átütnek minden paravánon.

Szilasi László

Kormányos Ákos Zentán született, Szegeden él. Bölcsész. Végzett pszichológus, abszolvált filozófus/esztéta, egészségügyi dolgozó, közalkalmazott. Verset és drámát ír. Ez az első kötete.


IMG_7566

 

június 15. (szombat)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin.

Az Anjou-kori oklevéltár öt legújabb kötetének bemutatóján a sorozat főszerkesztője, dr. Almási Tibor (tanszékvezető, SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) beszél az 1334., 1351., 1352., 1353., 1364. év iratanyagának érdekességeiről, a magyar nyelvű okleveleknek a laikusok számára is hasznosítható értékeiről és a történeti segédtudományok jelentőségéről Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.

 

16.00 – Dugonics tér, SZTE SZEK könyvespult

Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente. További információ itt.


18.00 – Fekete Ház, Maláta sörkert

A Springer Kiadó gondozásában megjelent Balázs Bánhelyi, Tibor Csendes, Balázs Lévai, László Pál, Dániel Zombori: The GLOBAL Optimization Algorithm - Newly Updated with Java Implementation and Parallelization című kötet. A tudományos műről és annak hasznosulásáról az SZTE TTIK kötelékébe tartozó szerzőkkel Csete Mária (SZTE TTIK), Horváth József, Mikóné Jónás Edit (SZTE MGK) és Balogh Nándor (Redink Informatikai Kft.) beszélget Az optimalizálás tudományos alkalmazásai címmel. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


IMG_7560


június 16. (vasárnap)

14.00 – Dugonics tér, SZTE SZEK könyvespult

Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente. További információ itt.


17.00 – JATE Klub Terasz

A Délvidék Kutató Központ kiadványai közül a Délvidéki Szemle folyóiratról, továbbá Fejős Sándor: Magyarkanizsa művelődéstörténete (1867-1918), Pető Bálint: A szentesi sajtó kezdetei (1871-1883) című kötetéről a szerzőkkel Prof. Dr. Zakar Péter (elnök, Délvidék Kutató Központ; SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék), Dr. Döbör András (történész, SZTE JGYPK), Dr. Forró Lajos (a Délvidék Kutató Központ alelnöke) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


18.15 – Dugonics tér, színpad

A Gondolat Kiadó gondozásában a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar „90 éve Szegeden” jubileumára megjelent kartörténeti monográfia, A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868-1947) című kötetéről a szerzővel, dr. Fizel Natasával (neveléstörténész, SZTE JGYPK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


IMG_7573


június 17. (hétfő)

14.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin.

Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


14.00 – Dugonics tér, SZTE SZEK könyvespult

Konfliktus szimulátorok – Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.

További információ itt. Az SZTE NKI SZEK szervezésében.


16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin

Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán.

Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.


18.00 – JATE Klub Terasz

Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében.

Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni.

Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes.

Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.


SZTEinfo
Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek