Bezár

SZTEhírek

eugloh_summit01

Elégedetten értékelték az SZTE-n megrendezett csúcstalálkozót a résztvevők

Elégedetten értékelték az SZTE-n megrendezett csúcstalálkozót a résztvevők

2024. június 28.
4 perc

Idén a Szegedi Tudományegyetemet érte a megtisztelő feladat, hogy a kilenc európai egyetemet tömörítő szövetség, a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) éves csúcstalálkozójának házigazdája lehessen június 11. és 14. között. Az eseményen majdnem 400 vendég vett részt, köztük a Pasteur Network és a WHO képviselői, valamint Karikó Katalin és Anne L’Huillier Nobel-díjas kutatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szövetség tagjai június 11-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ szemináriumi termeiben kezdték meg a közös munkát, ami másnap is folytatódott. A EUGLOH célkitűzéseinek elérésén nyolc munkacsoport dolgozik. A munkacsoportokban egyaránt jelen vannak oktatók, kutatók, az adminisztratív személyzet tagjai, valamint diákok.

eugloh_summit03

Június 12-én a munkacsoportok mellett párhuzamos programon vehettek részt a meghívottak a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központban. Az előadások során Renaud Vatrinet, a Pasteur Network tudományos és oktatási munkatársa mutatta be a hálózatot, amely több mint 30 intézet szövetségéből áll és döntő szerepet játszik a globális egészségügyi kihívások kezelésében a tudomány, az innováció és a közegészségügy révén. Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója elmondta, hogy mind nemzeti, mind nemzetközi szinten erőteljesen részt vesznek az oktatásban, szorosan együttműködve a partneregyetemekkel és a Pasteur-hálózattal. Carlos Batthyány, a montevideoi Pasteur Intézet igazgatója az Uruguay fővárosában létrehozott intézet történetéről, küldetéséről, tapasztalataikról és a tudásalapú gazdaság fellendítésének lehetőségeiről tartott izgalmas előadást. A vendégek a szünetekben posztersétán vehettek részt, ahol az SZTE és a partneregyetemek PhD-hallgatói mutatták be globális egészséggel kapcsolatos kutatásaikat.

eugloh_summit04

A két, értekezéssel töltött napot vacsora zárta a Tisza River Cafén, ahol Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai és fejlesztési főigazgató köszöntötte a résztvevőket.

A találkozó legmozgalmasabb napja egyértelműen a június 13. volt, ekkorra esett ugyanis a sajtónyilvános megnyitó. A napot könyvdedikálás nyitotta – a Klebelsberg Könyvtárban kígyózó sor várta, hogy találkozzon Karikó Katalinnal.

A megnyitón köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dag Rune Olsen, a szövetség jelenlegi elnöke, egyben a Tromsøi Egyetem rektora, és Sandrine Lacombe, a szövetség koordinátora. Mindhárom köszöntőben kiemelték a közösség, illetve az oktatói, kutatói, és hallgatói kapcsolatok fontosságát, hiszen a közös munka, a közös célok visznek minket közelebb egy jobb, élhetőbb, egészségesebb jövőhöz.

A EUGLOH hallgatóinak képviseletében a szövetséghez köthető sikertörténeteket osztott meg Florabelle Cabarubbias, a szegedi diákszövetség elnöke, valamint María Pilar Moracho Torija, az alcalái egyetem diákszövetségének elnöke.

A legnagyobb érdeklődés a 2023-as év két Nobel-díjas kutatójának előadásait kísérte, akiket Prof. Dr. Széll Márta mutatott be a közönségnek és méltatott színpadra lépésük előtt. A kutatónőket előadásukat követően két helyi diák, Florabelle Cabarrubias és Divyanshi Divyanshi kérdezte egy kerekasztal-beszélgetés formájában.

A program plenáris üléssel folytatódott, melyet Anna Baumer Machado diákszervezeti tag és Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese vezettek. „Felkapott témák a globális egészség területén” címmel tartott előadást Robb Butler, a WHO Európai Regionális Iroda fertőző betegségekért, klímaváltozásért és környezetegészségügyért felelős igazgatója. Dr. Carlos Batthyány, a montevideói Pasteur Intézet ügyvezető igazgatója a II. típusú cukorbetegség kezelésének fejlődéséről, Prof. Silvia Melo-Pfeifer, a Hamburgi Egyetem oktatója „Globális egészség, migráció és álhírek: egy európai projekt tanulságai” címmel tartott plenáris előadást. A konferencia délelőtti részét Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Bóka János európai ügyekért felelős miniszter köszöntője zárta le.

A csütörtök délután plenáris ülésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koordinátori találkozókkal telt. A péntek reggelt a résztvevők szintén két párhuzamosan futó plenáris üléssel kezdték: a Rektori Épület termeibe alig fértek be az érdeklődők.

eugloh_summit05

A csúcstalálkozón több díjátadóra is sor került. A nemrég diákok számára rendezett fotóverseny három díjazottja, Paul Feuerböther (Hamburgi Egyetem), Paloma Rodriguez Martínez (Alcalái Egyetem), Joana Jesus (Portói Egyetem), egy kétnapos fotókurzuson vehettek részt Dr. Dragon Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem oktatója vezetésével. A szintén diákokat érintő videóverseny két díjazottja, Maya Zivanovic (Újvidéki Egyetem) és Angeera Bhattacharyya (Lundi Egyetem) a június 14-én tartott zárórendezvényen vehették át díjaikat.

A zárórendezvényen egy különlegességnek lehetett szem- és fültanúja a közönség: a Tromsøi Egyetem és Szegedi Tudományegyetem közös fuvolaprodukcióval kápráztatott el mindenkit Lars Asbjørnsen és Prof. Dr. Varga Laura oktatók vezényletével. A norvég delegáció fuvolistái mellett egy szólózongorista és egy zongorával kísért szólóénekes is hozzájárult az felemelő hangulathoz.

eugloh_summit06

A szervezők a gálavacsorán köszöntötték továbbá a „legzöldebben utazó” kollégát, Fausto Ignatov Vinuezát. A Ludwig-Maximilians-Universität delegáltja egészen Münchenből kerékpározott Szegedre. Az áradó Duna és a nyári esőzések miatt viszontagságos utat 11 nap alatt tette meg.

A szövetség ereje és hatékonysága többek között sokszínűségében rejlik, azonban a tagok az év legnagyobb részében csak online tudnak egyeztetni. A csúcstalálkozó éppen ezért kiváló alkalmat biztosított a személyes egyeztetéshez, az ötletek cseréjéhez. A szegedi rendezvény sokakra hatott inspirálóan; néhányan közülük a véleményüket is megosztották a szervezőkkel, illetve számos gratuláló e-mail érkezett Európa minden tájáról az SZTE rektorának és kancellárjának. A találkozó résztvevői megemlítették a kitűnő szervezést, az inspiráló és érdekes előadásokat, Szeged egyedi hangulatát és a finom ételeket, amiket itt fogyaszthattak.

Szöveg: Szabó Anna

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek