SZTE Info

kiemelt_apolok_napja_2019

Az SZTE klinikai központjában köszöntötték az ápolókat

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen kiváló ápoló és oktató gyógytornász címeket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legjobb dolgozóinak. A hallgatók által legjobbnak ítélt gyakorlatvezető és gyakorlóhely mellett a nyugdíjba vonulókat is köszöntötték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ápolóképzés legendás alakjának, a brit ápolónő, Florence Nightingale személyének felidézésével kezdődött az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ápolók nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepsége. A rendezvényen Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte a jelenlévő ápolókat: ápolnak bennünket a szó elsődleges és átvitt értelmében egyaránt, talán a legszebb és legkifejezőbb foglalkozás az önöké – fogalmazott. Hozzátette, hogy ezt a munkát csak maximális hivatástudattal és odaadással lehet végezni, úgy, ahogy a jelenlévők teszik nap, mint nap hosszú éveken át. Már önmagában az is tiszteletet érdemel, hogy annak idején ezt a pályát választották. A kancellár hangsúlyozta, hogy nincsenek szavak, amelyekkel megfelelően ki lehetne fejezni azt a hálát, amellyel a társadalom tartozik az ápolóknak. Dr. Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke tovább folytatva a gondolatsort azt mondta, az ápolók áldozatos és szakszerű munkája nélkül nem működne hathatós betegellátás.


apolok_napja1
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Ezt követően Mészáros Magdolna, az Egészségügyi Szakmai Kollégium titkára tartott előadást az ápolók jelenlegi helyzetéről. Kifejtette, hogy míg közel 22 ezer ápoló hiányzik a rendszerből, addig a dolgozók feladatai fokozatosan nőnek. Ugyanakkor felvázolta azt is, hogy rövidesen megkezdődik az ápolók bérrendezése, amely során – a tervek szerint – 2022-ig összesen 64 százalékos béremelést kapnak.


A rendezvényen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „kiváló ápoló” címet adományozta Herceg Attilának, a Pszichiátriai Klinika okleveles ápolójának, valamint Horváthné Frankó Krisztinának, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet diplomás ápolójának. Rónyai Edit, az Ortopédiai Klinika Központi Fizioterápiás és Oktatási Részleg gyógytornásza „oktató gyógytornász” címet kapott.


apolok_napja2
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának betegellátó egységei évente több száz közép és felsőfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő tanulónak és hallgatónak biztosítják a szakmai gyakorlat lehetőségét. A hallgatók véleménye alapján 2018/19-es tanévben a klinikai központ „legjobb gyakorlóterülete” címet az Ortopédiai Klinika fekvő- és járóbeteg ellátó osztályai nyerték el, valamint a „legjobb gyakorlatvezetője” címet Tóth-Baranyi Zsoltnak, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársának ítélték meg.


A Klinikai Központ köszöntötte és elismerésben részesítette mindazon 37 egészségügyi szakdolgozóját, akik a megelőző naptári évben öregségi nyugdíjba vonultak.


SZTEinfo-Lévay Gizella

Fotó:Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00