SZTE Info

kiemelt_SZTE_Hebei_University

Kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az SZTE

A mezőgazdasági oktatás és kutatás fejlesztésének céljából kötött együttműködési megállapodást június 7-én a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Hebei Agricultural University. A közös munka tervei között szerepel egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodás aláírása előtt, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a nyugat-európai és egyesült államokbeli kapcsolatok kialakítása után, az egyetem a Távol-Kelet felé is nyit. Ennek egyik lépése a Hebei Agricultural University-vel való együttműködési megállapodás. – A szegedi egyetemnek a mezőgazdasági területen már van jól működő kapcsolata Kínával, ez a megállapodás pedig ennek erősítése. A mezőgazdaság alapvető fejlesztési területe egyetemünknek, éppen ezért a 100 éves múlttal rendelkező kínai egyetemmel való együttműködés komoly keretet ad majd célkitűzéseinknek – mondta el a Szegedi Tudományegyetem rektora.


IMG_7812


Shen Shuxing, a Hebei Agricultural University rektora az együttműködés jövőbeni terveiről beszélt. – Közös célunk egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, így pedig egy olyan új platform kialakítása, amely igazán innovatív a mezőgazdasági kutatásban. Szívesen alakítunk ki az SZTE-vel olyan együttműködést, amelynek köszönhetően közösen kínálhatunk alapképzéseket, majd mester- és doktori képzéseket is. Ezen kívül célunk a modern mezőgazdasági tudományos cserekapcsolatok kialakítása. Szeretnénk, hogyha közösen pályázhatnánk kutatási programokra, ugyanis így kiemelkedő eredményeket érhetünk el az agrárium kutatási területein is – mondta el a kínai egyetem rektora.


IMG_7862-001


– Az itt aláírandó együttműködési megállapodás nagyban illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési céljaihoz, hiszen tovább kívánjuk szélesíteni kínai kapcsolatainkat. Az oktatási, kutatási, tudományos kapcsolatokon túlmenően, nem titkolt célunk, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet bázisára építve, egy olyan kínai oktatási központot hozzunk létre Szegeden, amely kollégiumként, tudományos és kulturális térként támogatná az egyetemre érkező kínai oktatók és hallgatók munkáját – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


kinai_egyuttmukodes
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja a karon tervezett fejlesztési lépésekről beszélt, amelyeknek alapja a határok átlépése. – Az egyik oldal az interdiszciplinaritás lehetőségeinek kihasználása, így mindazon területeken szeretnénk együttműködni és közösen fejleszteni, amellyel az agráriumban felmerülő és megoldandó problémákra választ kereshetünk. A másik pedig a szó földrajzi értelme: átlépjük a határokat, vagyis igyekszünk az oktatási és kutatási fejlesztésekhez minél több nemzetközi partnert találni. Meggyőzősédünk, hogy akkor tudunk magasszintű oktatást folytatni, hogyha az általunk is végzett kutatás-fejlesztési tevékenység ezt megalapozza. Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a digitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az informatikai lehetőségek alkalmazása minél hangsúlyosabban megjelenjen az oktatásban – mondta el a Mezőgazdasági Kar dékánja.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében