SZTE Info

nyito_klinika_fozes

Finom ebédre várták a vendégeket a szegedi klinikán

A déli harangszó után ebédre várták a vendégeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömbjének aulájába. A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban!” elnevezésű országos, a kórházi étkeztetést népszerűsítő gasztronómiai sorozat 12. állomásán Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács tálalta fel az aznapi klinikai menüt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zöldségleves kockatésztával, sertéskaraj „Budapest” módra petrezselymes burgonyával és csemege uborkával tálalva – június 20-án ez volt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az ebéd. Ezt ette a betegeken kívül az egészségügyi dolgozók többsége, valamint a sajtó munkatársai mellett meghívott vendégek, és éppen akkor a klinikán tartózkodó, az ebédre invitálást elfogadó járóbetegek és családtagjaik.


IMG_7946


A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” elnevezésű kampány két évvel ezelőtt Gyuláról indult útjára, hogy bebizonyítsa: a jó minőségű betegétkeztetés a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel, alapanyagokból és gazdasági lehetőségekből is biztosítható. Az országos kampány egyik elindítója és ötletgazdája, Dr. Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke – a kampány indulásakor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója – köszöntőjében elmondta, a jogszabályi háttér betartása mellett kiemelten fontos szempontnak tartják, hogy az ételek ízvilága, illata és külleme is megfelelő legyen, ugyanis a kórházi kezelés alatt a betegek komfortérzetének javításához és a gyógyulás elősegítéséhez egyaránt elengedhetetlen a megfelelő minőségű étel biztosítása. A kórházi étkeztetés a páciensek gyógykezelésének kiemelten fontos része, igazodnia kell a betegek aktuális állapotához is.


IMG_7830


– Sok kritika éri a kórházi élelmezésben dolgozó munkatársaimat, beleértve magamat is – fogalmazott Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács – a kampány házigazdája, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház élelmezési osztályvezetője – aki hangsúlyozta: kiváló szaktudású kollégákkal, elsőrangú magyar alapanyagokból dolgoznak. – Ezért is gondoltunk arra, hogy megmutatjuk a közvélemény velünk elégedetlen részének, hogy tévednek. A kórházi ételek a jogszabályi, pénzügyi keretek és dietetikai előírások betartása mellett nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is. Kérem, kóstolják meg, fogyasszák egészséggel a mai menüt, ami bármelyik középkategóriás étteremben megállná a helyét! – kínálta az asztaloknál helyet foglaló közönséget, akik a klinikai helyszín ellenére akár egy átlagos magyar étteremben is érezhették magukat, hiszen a mesterszakács és felszolgáló kollégái az elmondottakhoz hűen, gusztusosan tálalták, majd szervírozták az aznapi fogásokat.


IMG_7870


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a Suli-Host Kft. biztosítja a betegétkeztetést. Török Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy naponta ezerötszáz ételt készítenek a klinikáknak. Személyre szabottan – a klinika dietetikusainak útmutatásai és kérései alapján – legalább ötvenféle diéta közül lehet választani. Óriási logisztikai és szakmai hátteret igényel, hogy az ételeket eljuttassák a klinikai központ nyolcvan féle tálalási helyére, mind a huszonkilenc klinikára. A cég számára a nagy logisztikai háttér azért is indokolt, mert Szegeden naponta – a klinikai adagokon kívül – tizenhatezer ételt százhúsz tálalási helyre kell időben eljuttatniuk.

 

IMG_7854


Tóthné Restár Tünde, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás dietetikusa a klinikai Dietetikai Szolgálat működéséről és összetett feladatairól beszélt. Elmondta, hogy fő feladatuk a fekvőbeteg osztályokon a diétás tanácsadás, illetve bizonyos klinikák ambuláns betegei számára is nyújtanak segítséget. Betegségnek megfelelően tájékoztató anyaggal látják el a pácienseket. Ezenkívül a különböző betegségeknek megfelelő, speciális vagy egyedi gyógyító étrendet is a szolgálat munkatársai állítják össze, mint ahogy az alapétrendet és az alapdiétás étlapokat is. 2012-ben, az országban elsők között kezdték el napi szinten a táplálásterápiában részesülő betegek ellátását. Emellett a végzős dietetikus hallgatók gyakorlati oktatásával is foglalkoznak. Fontosnak tartják az egészséges táplálkozás alapelveinek hangsúlyozását, ezért kihasználnak minden olyan lehetőséget, ahol minderre fel tudják hívni a figyelmet.


IMG_7942

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 18. 09:30 - 19. 12:30
 • október 19.
  11:00 - 13:00
  A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C. A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény. Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges. Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál. Fotózásra nincs lehetőség. Részvételi díj 500 Ft
 • október 19.
  16:00 - 18:00
  Ajándék tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket a Fekete házban október végéig minden szombaton 16.00 órától. A tárlatvezetéseken bárki ingyenesen részt vehet a belépőjegy megváltásával.
 • október 19.
  18:00 - 23:00
  Klasszikus jamaicai party a Nyugi Kertben a Diversity Sound System selektjainak jóvoltából. Roots reggae, dancehall, dub minden mennyiségben, autentikus karibi hangzás az esős őszi napok ellensúlyozására.
 • október 20.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus