SZTE Info

nyito_klinika_fozes

Finom ebédre várták a vendégeket a szegedi klinikán

A déli harangszó után ebédre várták a vendégeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömbjének aulájába. A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban!” elnevezésű országos, a kórházi étkeztetést népszerűsítő gasztronómiai sorozat 12. állomásán Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács tálalta fel az aznapi klinikai menüt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zöldségleves kockatésztával, sertéskaraj „Budapest” módra petrezselymes burgonyával és csemege uborkával tálalva – június 20-án ez volt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az ebéd. Ezt ette a betegeken kívül az egészségügyi dolgozók többsége, valamint a sajtó munkatársai mellett meghívott vendégek, és éppen akkor a klinikán tartózkodó, az ebédre invitálást elfogadó járóbetegek és családtagjaik.


IMG_7946


A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” elnevezésű kampány két évvel ezelőtt Gyuláról indult útjára, hogy bebizonyítsa: a jó minőségű betegétkeztetés a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel, alapanyagokból és gazdasági lehetőségekből is biztosítható. Az országos kampány egyik elindítója és ötletgazdája, Dr. Németh László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke – a kampány indulásakor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója – köszöntőjében elmondta, a jogszabályi háttér betartása mellett kiemelten fontos szempontnak tartják, hogy az ételek ízvilága, illata és külleme is megfelelő legyen, ugyanis a kórházi kezelés alatt a betegek komfortérzetének javításához és a gyógyulás elősegítéséhez egyaránt elengedhetetlen a megfelelő minőségű étel biztosítása. A kórházi étkeztetés a páciensek gyógykezelésének kiemelten fontos része, igazodnia kell a betegek aktuális állapotához is.


IMG_7830


– Sok kritika éri a kórházi élelmezésben dolgozó munkatársaimat, beleértve magamat is – fogalmazott Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács – a kampány házigazdája, a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház élelmezési osztályvezetője – aki hangsúlyozta: kiváló szaktudású kollégákkal, elsőrangú magyar alapanyagokból dolgoznak. – Ezért is gondoltunk arra, hogy megmutatjuk a közvélemény velünk elégedetlen részének, hogy tévednek. A kórházi ételek a jogszabályi, pénzügyi keretek és dietetikai előírások betartása mellett nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is. Kérem, kóstolják meg, fogyasszák egészséggel a mai menüt, ami bármelyik középkategóriás étteremben megállná a helyét! – kínálta az asztaloknál helyet foglaló közönséget, akik a klinikai helyszín ellenére akár egy átlagos magyar étteremben is érezhették magukat, hiszen a mesterszakács és felszolgáló kollégái az elmondottakhoz hűen, gusztusosan tálalták, majd szervírozták az aznapi fogásokat.


IMG_7870


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a Suli-Host Kft. biztosítja a betegétkeztetést. Török Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy naponta ezerötszáz ételt készítenek a klinikáknak. Személyre szabottan – a klinika dietetikusainak útmutatásai és kérései alapján – legalább ötvenféle diéta közül lehet választani. Óriási logisztikai és szakmai hátteret igényel, hogy az ételeket eljuttassák a klinikai központ nyolcvan féle tálalási helyére, mind a huszonkilenc klinikára. A cég számára a nagy logisztikai háttér azért is indokolt, mert Szegeden naponta – a klinikai adagokon kívül – tizenhatezer ételt százhúsz tálalási helyre kell időben eljuttatniuk.

 

IMG_7854


Tóthné Restár Tünde, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás dietetikusa a klinikai Dietetikai Szolgálat működéséről és összetett feladatairól beszélt. Elmondta, hogy fő feladatuk a fekvőbeteg osztályokon a diétás tanácsadás, illetve bizonyos klinikák ambuláns betegei számára is nyújtanak segítséget. Betegségnek megfelelően tájékoztató anyaggal látják el a pácienseket. Ezenkívül a különböző betegségeknek megfelelő, speciális vagy egyedi gyógyító étrendet is a szolgálat munkatársai állítják össze, mint ahogy az alapétrendet és az alapdiétás étlapokat is. 2012-ben, az országban elsők között kezdték el napi szinten a táplálásterápiában részesülő betegek ellátását. Emellett a végzős dietetikus hallgatók gyakorlati oktatásával is foglalkoznak. Fontosnak tartják az egészséges táplálkozás alapelveinek hangsúlyozását, ezért kihasználnak minden olyan lehetőséget, ahol minderre fel tudják hívni a figyelmet.


IMG_7942

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00