SZTE Info

IMG_4096

Egy nap a fenntarthatóság jegyében az SZTE-n

A fenntarthatóságról és környezetbarát megoldásokról tanácskoztak július 16-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem a pécsi és a szegedi egyetemmel együtt szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját, és a hazai egyetemek környezetvédelmi politikáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóságról tanácskoztak a hazai egyetemek vezetői a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2019. július 16-án. Az Indonéziai Egyetem GreenMetric workshopján a résztvevők bemutatták, hogy intézményük mit tesz a klímaváltozás ellen és a fenntarthatóság jegyében. Ezen kívül a magyarországi egyetemek képviselői megismerték a GreenMetric rangsor kialakításának módszerét, és azokat a feltételeket és lehetőségeket is, amelyekkel még zöldebbé tehetik az intézményeket.


GM_kepgaleria
Képgaléria a rendezvényről


A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás korában egyre fontosabbá válik azoknak a tapasztalatoknak a megosztása, amelyek a fenntarthatóságról szólnak. Ez a workshop pedig egy kiváló lehetőség erre. A rangsor metodológiáját is elsajátíthatták a résztvevők és konkrét tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan válhat egy egyetem zöldebbé.


IMG_4000


– A GreenMetric rangsor kiváló kezdeményezés arra, hogy az egyetemek növelni tudják a hatékonyságukat – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Hozzátette: a fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink egyik kulcskérdése. A GreenMetric műhelymunkájának gazdag programja lehetővé teszi, hogy a résztvevők megismerjék, hogy külföldön milyen eszközöket alkalmaznak a fenntarthatóság növelésére, és hogy a hazai egyetemek mit tesznek ennek érdekében.


IMG_4016


Prof. Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, innovációs és tudományos rektorhelyettese személyes tapasztalataival támasztotta alá a klímaváltozás jelenségét. – Biológusként látom, hogyan változott meg hazánk növény- és állatvilága a klímaváltozásnak köszönhetően. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az oktatásban résztvevők foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, és elültessék a diákok fejében a környezetvédelem jelentőségét.


IMG_4127


– A rangsor 2010-ben azzal a céllal indult, hogy felmérje a résztvevő felsőoktatási intézmények fenntarthatósági politikáját – fejtette ki Prof. Dr. Riri Fitri Sari, az Indonéziai Egyetem GreenMetric elnöke.– A rangsor nemcsak egy visszajelzést ad az intézményeknek fenntarthatósági tevékenységükről, hanem felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodásra, a közlekedéspolitikára, a vízgazdálkodásra és az oktatásra is.


IMG_4085


A megnyitó után írta alá több hazai egyetem - köztük a Szegedi Tudományegyetem is - azt az együttműködési megállapodást a GreenMetric-kel, amelyben vállalják, hogy együtt dolgoznak a résztvevő felekkel a fenntarthatóság kérdésén és megosztják egymással tapasztalataikat és ötleteiket is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20