SZTE Info
IMG_4553

Bűnügyi nyári egyetem az SZTE ÁJTK-n

Kínai joghallgatókat fogadott az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete a nyári egyetemén. A diákok megismerkedhettek a magyarországi és európai büntetőeljárással, ellátogattak a Csillag börtönbe, szimulációs bírósági tárgyaláson vettek részt és a rendőrségi helyszínelők munkájába is bepillantást nyerhettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete már negyedik éve szervezi meg a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem hallgatói számára a Bűnügyi nyári egyetemét. A 3 héten át tartó tábor július 26-án zárult.


A kínai egyetemisták nemcsak az emberi jogokról és büntetőeljárásról tanultak, hanem az igazságszolgáltatás olyan intézményeibe is ellátogathattak, mint a Csillag börtön vagy a rendőrségi helyszínelők laboratóriuma. A bírósági ítélkezési szünetben szegedi joghallgatók szimulációs perben mutattak be jogeseteket, majd megvitatták a kínai egyetemistákkal.


IMG_4474


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon Dr. Rádi Norbert, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes a biztonságosabb Csongrád megyéért tett intézkedéseiket mutatta be. Tetlák Tibor a Bűnügyi Technikai Osztály rendőr főtörzszászlós technikusa gyakorlati előadásban mutatta be a bűnügyi helyszínelők munkáját. A résztvevők megismerhették a nyomok fajtáit, főbb előfordulási helyeit, és még azt is, hogyan történik az ujjnyomok előhívása fizikai módszerrel. A nyomvétel egy másik fajtáját is bemutatta a technikus: hogyan történik a vegyszeres kutatás, mikor van szükség rá, és hogyan találhatóak meg a szabadszemmel nem látható emberi testből származó fehérje maradványok.


IMG_4493


A rendőrség által használt fegyverekről, lőszerekről, a lőporról tartott előadást Nagy Attila, a Bűnügyi Technikai Osztály igazságügyi fegyverszakértője. Varga Tibor, a Bűnügyi Technikai Osztály igazságügyi vegyészszakértője a Magyarországon előforduló főbb kábítószerekről beszélt a kínai diákoknak. Az előadás során a vegyész bemutatta ezeket fizikai formájukban is, illetve arról is beszélt, hogyan állítják elő és hoznak létre új anyagokat a drogkereskedők.


IMG_4619


– Nagyon izgalmas dolgokat tanultunk és láttunk eddig a tábor alatt – kezdte élményeit mesélni Ruan Xinyi. – A kínai oktatási rendszer nagyon különböző az európaitól. Kínában nagyon sokat tanultunk már például a drogokról, de sosem láttuk ezeket, sosem nézhettük meg valójában milyenek. Nekem nagyon fontos, hogy az elméleti tudás mellé gyakorlati tudást is szerezzek, mivel így marad meg leginkább az, amit tanulunk – fogalmazott a hallgató.


IMG_4607


– Hatalmas élmény volt a Csillag Börtön, látni, hogy élnek Magyarországon a rabok, meghökkentő volt a boncolás – hiszen ezen is jártunk. A mi kultúránkban ez nagy tabunak számít, soha nem láttam még egy elhunyt testét – tette hozzá Jiang Minglei.

Lin Yi gazdaság jogot tanul a sanghaji egyetemen, azonban nagyon érdeklődik a büntető jog iránt is. – Az egyetem elvégzése után talán ügyvéd leszek, de lehet, hogy rendőr. Elég nehéz választanom mivel mindkét terület nagyon tetszik és érdekel. Ezért számomra ez a mai program, rendkívül izgalmas volt. Örülök, hogy bepillanthattam a bűnügyi technikusok munkájába és laboratóriumába- summázta a napot a hallgató.


IMG_4497


Honnan jött a bűnügyi nyári egyetem ötlete? – kérdeztük a főszervezőt, Prof. Dr. Karsai Krisztinát. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője elmondta: régebb óta szerettek volna tematikus nyári egyetemet kínálni, amiben az intézethez kötődő témákat dolgoznak fel kompakt módon - akár magyar, akár külföldi hallgatóknak -, ugyanis mértékadó európai és amerikai egyetemeken ez a szokásos kínálat részét képezi. - A mondanivalónk megvolt mindig is, sőt, a képzési program is összeállt már, de valahogy még nem találtuk meg az alkalmas eszközt ennek intézményesítésére. A 2012 óta sikerrel folytatott Kapu programunk egyik szakmai partnerével, a Shanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel azonban 2016-ban abban is megállapodtunk, hogy kreditbeszámítás mellett nyáron is küldenének egy hallgatói csoportot a bűnügyi témájú nyári egyetemre. Így tehát megvolt a tartalom és a forma is, elindíthattuk próbaképpen (az első évben 4 nap volt) 2016-ban, majd azt követően a három hetes formátumban szilárdult meg a nyári egyetemünk – magyarázta.


Az intézetvezető elmondta, hogy a nyári egyetemek általában véve azért előnyösek a hallgatóknak, mert meghatározott témákban elmélyültebb vagy épp szélesebb spektrumú tudást szerezhetnek, új tanárokat és társakat, valamint tipikusan más intézményeket ismerhetnek meg ezáltal.


IMG_4506


- Az együttműködésben még az is hozzáadott érték a diákok számára, hogy a mi nyári egyetemi kreditjeinket elfogadja az anyaintézmény, és így a következő félévben a nyári egyetemi részvételt egy teljesített kurzusként el is ismeri a számukra. Kínai hallgatóink számára a szakmai tudásanyag és szakmai készségek bővítésén túlmenően az angol nyelvi kompetenciák erősítése is óriási előny, elképesztően tudnak fejlődni szóbeli készségeik már akár három hét alatt is. Az oktatóknak is nagyon hasznos a teljesen eltérő háttértudással, tanulási környezetből érkező hallgatók tanítása, oktatói kompetenciáink és adaptációs készségünk jelentős mértékben fejlődik, s nem utolsó sorban igen sok tudást szerzünk mi is a kínai jogrendszerről a hallgatóink által. Nem szabad elfeledkezni a harmadik résztvevői csoportról sem, a hallgatói mentorokról, akik a jogi kar magyar vagy külföldi hallgatói, ők abban segítenek, hogy a kínai diákok minél jobban és hatékonyabban tudjanak haladni a nyári egyetemi feladataikkal és tanulmányaikkal. Az ő számukra az interkulturális kapcsolatépítés és az angol nyelv gyakorlása az, ami a szakmai előadások követésén túlmenően jelentős előnyt jelent, és a hallgatói önéletrajzban is jól néz ki – hallottuk Prof. Dr. Karsai Krisztinától.

 

A visszajelzések alapján a kínai diákok nagyon szeretik ezt a programot, óriási a túljelentkezés. A szelekció kiválósági alapon történik az anyaintézményükben. A szervezők szerint motivált és felkészült hallgatók érkeznek Sanghajból, akikkel öröm dolgozni. Azért szeretik a hallgatók a nyári egyetemet, mert - bár ismert számukra, hogy van követelmény, tehát tanulni is kell - az egyéni fejlődésük saját maguk számára is beazonosítható és mert az itt megszerzett tudás kiemeli őket kortársaik közül, ráadásul kreditet is kapnak érte. Örömmel ismerkednek meg Szegeddel és Magyarországgal, de kihasználják a lehetőséget, hogy a környező országokba is ellátogassanak.


Fotó és szöveg: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20