SZTE Info

Segített karácsonykor és szilveszterkor is az S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat

A korábbinál is többen hívták a 116–123 telefonszámon az S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálatot – árulta el a szegedi önkéntesek vezetője, az SZTE gyakorló általános iskolájának nyugalmazott tanára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon tavaly mintegy 200 ezren hívták az S.O S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat 116–123-as számát, a szolgálat szegedi központját pedig 18 ezren. A karácsonyi és szilveszteri ünnepkör különösen nehéz a magányos emberek számára. Ilyenkor a szokottnál többen választják a névtelen beszélgetést lelkük könnyítésére, gondjaik megosztására. A S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat Szeged vezetőjét, Fábiánné Páger Annát, az SZTE gyakorló általános iskola nyugalmazott pedagógusát Tráser László kérdezte ünnepi forgalmukról.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.