SZTE Info

Elhunyt Dr. Mayer László egyetemi docens

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar nyugalmazott oktatója, Dr. Mayer László egyetemi docens 87 éves korában elhunyt, végső búcsúztatását 2019. január 15-én tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mayer László az egyetem elvégzése után 1955-től oktatott „politikai gazdaságtant” a szegedi József Attila Tudományegyetem Politikai Gazdaságtan Tanszékén. Doktori disszertációját 1963-ban védte meg.


Mayer_Laszlo

Tanzániában vendégoktatóként dolgozott 1967 és 1969 között: angol nyelvű előadásokat tartott, szemináriumokat vezetett közgazdaságtanból. Hazatérve az szegedi egyetemen tanuló amerikai hallgatók számára tartott kurzusokat.

 

A világgazdaság néhány aktuális kérdése című témakört 1988-tól kutatta, erről hallgatói számára jegyzetet írt, folyamatosan bővített. 1994-ben jelent meg A Koreai Köztársaság (Dél-Korea) gazdasága és gazdaságpolitikája című könyve. Bár 1996-ban nyugdíjba vonult, de a Világgazdaság című kurzust 2003-ig ő tartotta a szegedi egyetemen a gazdaságtudomány iránt érdeklődő hallgatók számára.

 

A 87 éves korában elhunyt Dr. Mayer László egyetemi docens végső búcsúztatását 2019. január 15-én tartották a szegedi Belvárosi temetőben.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.