SZTE Info

kiemelt_magyar_kultura_napja

Egyetemi díjazottak a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napján, január 22-én tizenhárom kiváló szegedi szakember munkáját ismerték el. Kitüntetésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem munkatársai is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szent-Györgyi Albert Agórában szervezett ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem négy munkatársa részesült kitüntetésben. Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át Koczka Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, az SZTE Zeneművészeti Kar kiváló oktatója.


Kölcsey-éremben részesült Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója, Kecskés György, az SZTE Zeneművészeti Kar Rézfúvós Tanszék vezetője és Kosztolányi József matematikus, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.