Bezár

Hírarchívum

Szabo_A_kiallitas_Kiemelt

Tárlattal mutatkozik be az SZTE új művésztanára, a Munkácsy-díjas Szabó Ábel

Tárlattal mutatkozik be az SZTE új művésztanára, a Munkácsy-díjas Szabó Ábel

2019. február 28.
2 perc

A Munkácsy-díjas festőművész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar művésztanára, Szabó Ábel tárlata 2019. március 3-ig tekinthető meg az MTA SZAB-székházban. A Kolozsvárról indult Szabó Ábel kiállítását a Magyar Kultúra Napjához kötődően 2019. január 24-én Váraljai Anna művészettörténész nyitotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Szabó Ábel képeit szemlélve egyből az ötlik fel bennünk, hogy hová lettek az emberek? Festményei előtt állva ugyanazt a dermesztő magányt érezzük, mint a Párizs nevezetességeit bemutató egyik kisfilm esetében, hisz az egyetlen élő dolog mindkettőn a néző pásztázó tekintete. Az emberek Szabó Ábel kietlen tájain mi, befogadók vagyunk.


Szabo_A_kiallitas_2


A kolozsvári születésű művész számtalan ösztöndíjat, alkotói díjat és támogatást mondhat magáénak, 2016-ban pedig Munkácsy-díjban részesült. Ezúttal a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházának kiállítótermében mutatja be jelentős számú munkáját” – adja hírül a tiszatajonline.hu is.


Reprezentatív válogatás az MTA SZAB-beli tárlat Szabó Ábeltől, aki 2018. szeptemberétől az SZTE Rajz- és Művészettörténet Tanszékének oktatója.


Szabo_A_kiallitas_j


„Az alkotó a 2003-ban alapított, hetvenes években született művészeket tömörítő Sensaria Egyesület tagja, akiket azon túl, hogy egy generációt képviselnek, elsősorban realista szemléletük kapcsolja össze. (…) Szabó Ábel a realista irányzatok közül is a „legrealistábbat”, vagyis a festészeti foto-, illetve hiperrealizmust műveli. A fotorealista művész számára az alkotói folyamat nem a fénykép mechanikus lemásolásával, hanem a szelekció, vagyis kiválasztás több lépcsős folyamatával kezdődik” – mondta a tárlatnyitón Váraljai Anna, teszi közzé a tiszatajonline.hu.


Szabo_A_kiallitas_1


„… Szabó Ábel a múlt romjairól készít fotókat. Az ezek nyomán komponált festmények” megtekinthetők a SZAB-székházban 2019. március 3-ig.


Szabó Ábel eddigi életútjának vázlata itt olvasható.


A művészettörténész tárlatnyitó szövege teljes terjedelmében elérhető a tiszatajonline.hu oldalon.

SZTEinfo

Fotók: Ú. I., A. S.



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek