SZTE Info

Szabo_A_kiallitas_Kiemelt

Tárlattal mutatkozik be az SZTE új művésztanára, a Munkácsy-díjas Szabó Ábel

A Munkácsy-díjas festőművész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar művésztanára, Szabó Ábel tárlata 2019. március 3-ig tekinthető meg az MTA SZAB-székházban. A Kolozsvárról indult Szabó Ábel kiállítását a Magyar Kultúra Napjához kötődően 2019. január 24-én Váraljai Anna művészettörténész nyitotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Szabó Ábel képeit szemlélve egyből az ötlik fel bennünk, hogy hová lettek az emberek? Festményei előtt állva ugyanazt a dermesztő magányt érezzük, mint a Párizs nevezetességeit bemutató egyik kisfilm esetében, hisz az egyetlen élő dolog mindkettőn a néző pásztázó tekintete. Az emberek Szabó Ábel kietlen tájain mi, befogadók vagyunk.


Szabo_A_kiallitas_2


A kolozsvári születésű művész számtalan ösztöndíjat, alkotói díjat és támogatást mondhat magáénak, 2016-ban pedig Munkácsy-díjban részesült. Ezúttal a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházának kiállítótermében mutatja be jelentős számú munkáját” – adja hírül a tiszatajonline.hu is.


Reprezentatív válogatás az MTA SZAB-beli tárlat Szabó Ábeltől, aki 2018. szeptemberétől az SZTE Rajz- és Művészettörténet Tanszékének oktatója.


Szabo_A_kiallitas_j


„Az alkotó a 2003-ban alapított, hetvenes években született művészeket tömörítő Sensaria Egyesület tagja, akiket azon túl, hogy egy generációt képviselnek, elsősorban realista szemléletük kapcsolja össze. (…) Szabó Ábel a realista irányzatok közül is a „legrealistábbat”, vagyis a festészeti foto-, illetve hiperrealizmust műveli. A fotorealista művész számára az alkotói folyamat nem a fénykép mechanikus lemásolásával, hanem a szelekció, vagyis kiválasztás több lépcsős folyamatával kezdődik” – mondta a tárlatnyitón Váraljai Anna, teszi közzé a tiszatajonline.hu.


Szabo_A_kiallitas_1


„… Szabó Ábel a múlt romjairól készít fotókat. Az ezek nyomán komponált festmények” megtekinthetők a SZAB-székházban 2019. március 3-ig.


Szabó Ábel eddigi életútjának vázlata itt olvasható.


A művészettörténész tárlatnyitó szövege teljes terjedelmében elérhető a tiszatajonline.hu oldalon.

SZTEinfo

Fotók: Ú. I., A. S.Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *