SZTE Info

IMG_0545-001

Az SZTE ÁJTK hallgatóinak tartott előadást az EB Magyarországi Képviseletének vezetője

„Az EU mi vagyunk” – hangsúlyozta Zupkó Gábor, az Európia Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletének vezetője az SZTE ÁJTK jogász, politikatudomány és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóinak tartott előadásában. Az adat- és információgazdag program kapcsolódott az Európai Unió kezdeményezésére elindult „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény-sorozathoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Európai Unióval kapcsolatos előadásaim tartalma mindig változik, attól függően, hogy hova megyek. Szegeden egyetemistákkal és középiskolásokkal találkoztam, de beszélgettem már vállalkozókkal és nyugdíjas klubokban, vagy éppen nyílt fórumon is – sorolta Zupkó Gábor. Az Európia Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője többféle módon részese az EU úgynevezett „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény-sorozatának. – Az előadásomat követő sok-sok kérdésből is kiderült: a szegedi egyetemisták ismerik az EU intézményhálózatát, saját véleménnyel rendelkeznek az Unióról. A nagyrészt egyetemi hallgatók alkotta közönség előtt – az európai parlamenti választások jelentőségének fényében – az Európai Unió jövőjéről szóló vita volt a legfontosabb eleme mondandómnak.


IMG_0551

 

Az Európai Bizottság kommunikációs hálózatához tartozó Europe Direct irodák szervezik az Unióról szóló tájékoztatókat, így például Zupkó Gábor programját is. Az Europe Direct irodák közül a Csongrád megyei a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben dolgozik. A 2019. február 19-i programon az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói tudtak meg részleteket, friss adatokat az Európai Unió működéséről, a jövőjét illető elképzelésekről. Az Európia Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője – az Europe Direct Szeged iroda vendégeként – később beszélgetett a szegedi Hansági Ferenc Szakképző Iskola tanulóival és pedagógusaival is.


IMG_0552

 

– Európa szerte számos, úgynevezett „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény valósult már meg 2018-tól kezdődően. Ennek kertében az uniós biztosok, képviseletvezetők, szakértők találkoznak az Európai Unió polgárainak különböző csoportjaival, hogy az EU aktuális kérdéseiről, az előttünk álló kihívásokról, általánosságban az EU jövőjéről beszélgessenek – magyarázta Szekeres Ildikó. Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet, az Europe Direct Szeged iroda vezetője elárulta: tavaly májusban ennek a rendezvénysorozatnak a keretében Vytenis Andriukaitis, élelmiszerbiztonságért és egészségügyért felelős uniós biztos látogatott Szegedre, az SZTE ÁOK valamint az ország más orvoskarai képviselőivel találkozott és beszélgetett szakmai kérdésekről.


IMG_0569

– A magyar egyetemek hallgatói kiváló felkészültségről tesznek tanúbizonyságot, az Európai Unió intézményrendszeréhez tartozóan több százan vállalnak munkát az adminisztrációban – hangsúlyozta Zupkó Gábor. – Fontosnak tartjuk, hogy minél több fiatal jelentkezzen, ezért a magyar kormánnyal, a Miniszterelnökséggel közösen ismeretterjesztő előadásokat tartunk, a közeljövőben – többek között – a Szegedi Tudományegyetemen is, az uniós tisztviselői karrier feltételeiről.

 

Az SZTE ÁJTK doktorandusz hallgatói közül kitűnt az előadást követő kérdéseivel és aktivitásával Szilágyi László, Gombos Jarmo és Gizem Gültekin Várkonyi. Például Szilágyi Lászlót az EU „demokratikus deficitet kiküszöbölő kiegészítő elve”, a szubszidiaritás és az arányosság elve érdekli; kutatóként a többszintű kormányzással és a regionalitással foglalkozik.


Gombos Jarmó az északi együttműködés témakörét kutatja, s ez a téma is kapcsolódik az Unióhoz, hiszen az öt érintett államból kettő tagja az EU-nak. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját két alkalommal elnyert szegedi egyetemista mesterszakját az Európai külszolgálatról szóló szakdolgozattal zárta, de a brexittel is foglalkozott.


Törökországi egyetemistaként az EU által támogatott Erasmus-ösztöndíjjal érkezett 2010-ben a Szegedi Tudományegyetemre Gizem Gültekin, aki itt találta meg élete párját, s miután férjhez ment, immár 2014 óta, Gizem Gültekin Várkonyiként és az SZTE hallgatójaként végezte el a nemzetközi tanulmányok mesterszakot, angol nyelven. Az ifjú kutatónő témája a mesterséges intelligencia és a személyes adatvédelem. A törökországi tapasztalatokkal is rendelkező PhD-hallgató úgy gondolja: kiváló lehetőség volt az SZTE ÁJTK több mint száz hallgatója számára, hogy egy Brüsszelben dolgozó szakembertől első kézből hallhatott arról, milyen is az az Európai Unió.


IMG_0545


A három PhD-hallgató kutatási témája kötődik az EU intézményrendszeréhez, így éltek a lehetőséggel, hogy a legfrissebb adatokat és információkat megszerezzék, illetve visszajelzést adjanak az Európai Bizottság felé az uniós ügyek alakulásával kapcsolatos véleményükről.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében