SZTE Info

Sergio Pitol emlékkiállítás az egyetemi könyvtárban

David Nájera mexikói nagykövet nyitotta meg február 19-én a Sergio Pitol emléke előtt tisztelgő kiállítást. A tárlat segítségével megismerhetjük az író, diplomata és világutazó életét és munkásságát. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiállítást a mexikói nagykövet, David Nájera nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy Sergio Pitol a mexikói irodalom egy különleges és egyedi alakja. Munkássága során elsősorban külföldön tartózkodott, azonban mindvégig szem előtt tartotta a mexikói hagyományokat. Ez a folyamatos utazás adott inspirációt irodalmi munkájához. – Az irodalom mellett Sergio Pitol egy olyan magányos személyiség volt, aki több országban diplomáciai pozíciót is betöltött. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában kulturális attaséként, Bulgáriában pedig nagykövetként dolgozott. Mivel rengeteget utazott, és nagyon magányos személyiség volt, nem tartozott igazán egyik irodalmi csoporthoz sem, ennek köszönhetően pedig kimaradt az irodalmi és politikai csoportok közötti különböző csatározásokból. A mexikói irodalmi közösség pontosan ezért a munkájáért, és a munkájának a minősége miatt ismeri el, és nem a politikai aktivitása miatt. Azok az emberek, akik Magyarországon megismerhették Sergio Pitolt egy nagyon jól nevelt, elegáns, mindig jó humorú emberként írták le – fogalmazott a mexikói nagykövet.


A Sergio Pitol: utak, szavak, világok című kiállítás Sergio Pitol életének három fontos aspektusát mutatja be: az életét – amely elválaszthatatlan a kiadóként, íróként s fordítóként ránk hagyott szellemi örökségétől –, a legendát – amely az örökös utazót lengi körül –, valamint művészetekhez való kötődését és az alkotókkal való kapcsolatát. A tárlaton megismerhetjük a XX. századi mexikói diplomata életútját, és azt a széles műveltségű, nagylelkű, formalitásoktól mentes különös embert, aki képes volt ajtókat kitárni és utakat törni a kortárs mexikói kultúra előtt. A kiállított képek és dokumentumok végig kalauzolják a látogatókat a művész gyerekkorától kezdve egész életén és munkásságának fontosabb állomásain.


A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár és az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszék közös kiállítása március 5-éig tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában.


SZTEinfo- Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *