SZTE Info

Egymilliárd forintból fejlesztenek új takarmányt a szarvasmarháknak a Szegedi Tudományegyetemen

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a hároméves projekt keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Céljuk olyan termék előállítása, melyekkel felválthatják a külföldről behozott árut.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja, egy olyan speciális készítmény kifejlesztése, amely többek között a pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására alkalmas. Ezen felül az új termék a lecitinnek köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is rendelkezne.


A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló alapanyagokat az egyes szervek igényeinek megfelelően osztja fel, azonban a tejtermelés megfelelő szintjének megtartása érdekében képes saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének kárára is. Éppen ezért kiemelten fontos a genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes értékű takarmányozása.


A programban kiemelt szerepet kapnak a különböző mutatók nyomon követése és elemzése. Ennek értelmében többek között a tej összetételét, illetve a szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatókat is folyamatosan figyelni és értékelni fogják.


A projekt jelentőségét és aktualitását mutatja, a jelentős gazdasági kár, amelyet a tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése okoz. A kiesés okai a különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, anyagforgalmi betegségek, melyeket a tejtermelés táplálóanyag- és energia igényének kielégítési „kényszere” indukál.


A kutatás-fejlesztési 2018-1.3.1-VKE-2018-00033 projekt összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot, melyből több, mint 760 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszíroz.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.