Bezár

Hírarchívum

IMG_1960

A Vígszínházba is meghívást kaptak az SZTE tehetségei

A Vígszínházba is meghívást kaptak az SZTE tehetségei

2019. december 06.
5 perc

A szorgalmi időszak végén a hagyományokhoz híven Hallgatói Díjátadó Ünnepségen jutalmazták a Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb diákjait. Az esemény díszvendége Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színművész, a Vígszínház igazgatója volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

December 4-én tartotta meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája hagyományos Hallgatói Díjátadó Ünnepségét a Rektori épület Dísztermében. Az ünnepségen az SZTE Sófi Alapítvány elismeréseit, a Jó tanuló, jó sportoló díjakat, valamint a Kulturális Iroda művészeti pályázatainak és versenyeinek jutalmait adták át. A díjakat Eszenyi Enikő és dr. Zakar Péter, illetve a szakmai zsűrik tagjai, Bene Zoltán, a Szeged folyóirat főszerkesztője, Balogh Ramóna magyartanár, versmondó, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és Katona Judit igazgató adták át. A díjátadót színvonalas műsor kísérte.


Az ünnepséget Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes nyitotta meg, melyet a díszvendég beszéde követett. A Vígszínház igazgatója elmondta, mindennél fontosabb, hogy a generációk összetartsanak, és hálás azért, hogy az egyetemisták a tanulmányaik mellett időt szánnak a művészeti aktivitásokra is. A művésznő az est folyamán az egyetem emlékérmét is átvehette, majd meghívta a díjazottakat a Vígszínházba.


IMG_1710


Először az SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasait nevezték meg. Kuratóriumi díjban részesült Dávid Benjámin (BTK történelem MA), Farkas Mónika (BTK romanisztika BA) és Papp Noémi (TTIK biológia MSc). Az Arany fokozatú díjakat Gereczné Deák Zsuzsanna (JGYPK képi ábrázolás), Gyurkó Csilla (MK mechatronikai mérnök) és Nógrádi Bernát (ÁOK) kapták.


A Jó tanuló, jó sportoló verseny első helyezettje a nőknél a kötélugró-világbajnok Kiss Blanka (BTK fordító-tolmács MA) lett. A második helyet Nagy Rita Katalin (MK vidékfejlesztési agrármérnök) kapta meg, aki több kategóriában országos kick-box bajnok lett. A harmadik legjobbnak Horváth Kata Zsuzsanna bizonyult (ÁJTK jogász), aki latin- és tíztáncban nyert országos bajnokságot, ezen felül Nemzeti Kiválósági Jogász ösztöndíjas.


A férfiak mezőnyében az első Korcsik Levente Ádám (ÁJTK jogász) lett, aki úszásban, a Szervátültetettek Világjátékán és Országos Bajnokságán ért el dobogós eredményeket. A második helyezésnek Vincze György Erik (TTIK Környezettud-i Doktori Iskola) örülhetett, ő a sárkányhajó Európa-bajnokságon és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságon teljesített kiemelkedően.


Hallgatoi_dijkioszto_2019_12_04_BA
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


Az Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyen Fogas Benjámin (BTK pszichológia III.) bizonyult a legjobb előadónak, aki a díjátadó egyik műsorszámaként Márai Sándor Mennyből az angyal című versét adta elő. A második a Kaleidoszkóp- és Latinovits-díjas Péter Lea (BTK pszichológia MA II.) lett, ő Radnóti Miklós Tétova óda című versét mondta el. A harmadik helyezés megoszlott Apró Alexandra (TTIK programtervező informatikus II.) és Rózsa Kitti (BBMK előadóművészet, klasszikus ének III.) között. Rajsli Dália (BTK pszichológia III.) a szakmai zsűri különdíjában részesült, melynek tagjai Szilágyi Annamária színművésznő (Szegedi Nemzeti Színház), Barnák László főigazgató (Szegedi Nemzeti Színház), Balogh Ramóna magyartanár, versmondó, a Magyar Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatának vezetőségi tagja és Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda) voltak.


Az Egyetemi Zenei Versenyen idén is három kategóriában díjazták a legkiemelkedőbbeket. A komolyzenei kategóriában Bíró Viola (TTIK molekuláris bionika mérnök IV.) nyert, második lett Mészáros Máté (BTK szlavisztika I.), megosztott harmadikként Galzó Ákos Ferenc (TTIK fizika doktori iskola II.) és Kohanec Botond (TTIK matematika I.) részesült elismerésben. A népzenei kategóriát Hajda Csenge Sára nyerte énekes produkciójával (BTK néprajz II.), a második helyet a Szelence Énekegyüttes szerezte meg, a harmadik pedig a prím citerás Pálfi Antónia (BTK pszichológia III.) lett. A kategória különdíjasa Ráfi Anna Réka (BTK magyar-francia tanári I.). A könnyűzenei kategóriában Stayer Fanni (BTK pszichológia MA I.) győzött, őt Sipos Barnabás (TTIK kémia I.) és Császár Evelin (ÁJTK jogi asszisztens I.) követte. Zombori Mihály (TTIK mérnökinformatikus I.) egy Szegedről szóló saját dallal – melynek szövegét és gitárkíséretét is ő írta –, elnyerte a zsűri különdíját és a díjátadó ünnepség közönségsikerét is. A szakmai zsűrit Katona Judit igazgató (Király-Kőnig Péter Zeneiskola), Wodala Barnabás énekes (Fool Moon, Sun City Singers Jazz Quartet), Kosztándi István hegedűművész, tanszékvezető, koncertmester (SZTE Bartók Béla Művészeti Kar, Szegedi Szimfonikus Zenekar), Varga Kornél népzenész, művészeti vezető (Zűrös Banda, Fonó Klub Szeged) és Klebniczki György zongoraművész, tanársegéd (SZTE Bartók Béla Művészeti Kar) alkották.


2_Hallgatoi_dijkioszto_2019_12_04_BA
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


Az Egyetemi Verspályázat „Ezért vagy itthon itt, ahol születtél” témában várta a fiatal poéták verseit. Több mint 40 pályázó közül Kolumbán Adrienn (BTK vallástudomány MA II.) verse bizonyult a legkiválóbbnak. A második helyet Vajsenbek Péter (BTK magyar II.) kapta, míg a harmadik a szegedi slam poetry klubversenyek többszörös győztese, Szatmári Botond Artur (ÁJTK jogász IV.) lett. Különdíjat kapott Ács Edvin (BTK anglisztika I.). A szakmai zsűri Annus Gábor főszerkesztő (tiszatajonline), Bene Zoltán író, főszerkesztő (Szeged folyóirat) és Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda) voltak.


A Kulturális Iroda az őszi félévben Prózapályázatot is hirdetett, mely az Idővonal címet kapta. A pályázóknak 5, 10 és 20 éves távlatokban kellett vizionálniuk saját életrajzukat. Itt Mohai Aletta (BTK magyar MA I.) lett az első, Ignácz Máté (ÁOK általános orvos I.) a második, Papp Bence Gábor (BTK magyar III.) pedig a harmadik. A szakmai zsűri Bencsik Orsolya író, tudományos munkatárs (SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Filozófia Tanszék) és Bene Zoltán író, főszerkesztő (Szeged folyóirat) voltak.

Az ünnepséget a Szegedi Egyetemi Énekkar adventi koncertje zárta.

 

SZTEinfo - Zádori Bence

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek