SZTE Info

IMG_7917

Műszereket és játékokat adományozott az SZTE Gyerekklinikának Mága Zoltán hegedűművész

Másfél millió forint értékű betegmegőrző monitorokat adományozott a Szegedi Tudományegyetem Gyerekklinikájának Mága Zoltán. A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész egy kórterembe is ellátogatott, majd ismét visszatért: minden kis betegeknek plüss játékokat ajándékozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A betegellátás színvonalát emeli, a frissen műtött gyerekek megfigyelését segíti az a két új monitor, amelyet pacienseink nevében is köszönünk Mága Zoltán művész úrnak – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Egészségügyi Központ igazgatója. Dr. Bereczki Csaba egyetemi docens szerint mindkét berendezés kiváló minőségű, követi a gyógyuló betegek életfunkcióit.


IMG_7846

 

Egy földíszített fenyőfa mellett állt az egyik betegmegőrző monitor a 2019. december 16-án tartott adományátadó ünnepségen.

 

– Háromgyermekes apa vagyok. Így aztán jól tudom: a gyermek egészségénél, mosolyánál nincs fontosabb a világon. Ezért aztán rendszeresen támogatom a gyermekkórházakat, rendszeresen meglátogatom a gyógyulásra váró kis betegeket – fogalmazott Mága Zoltán. A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész több alkalommal juttatott adományként életmentő műszert az SZTE SZAKK Gyerekgyógyászati Klinika kis betegeinek. Azt mondta, adományával advent idején is arra szeretné fölhívni a figyelmet, hogy aki csak teheti, civilként is támogassa a gyógyítók munkáját.

 

Kivételesnek nevezte a karácsony előtti adományok sorában a két, összesen másfél millió forint értékű betegmegőrző monitort Prof. Dr. Kovács László. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese szerint nagy segítséget jelent a két készülék a beteg gyermekel ellátásában.


IMG_7869

 

– A Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége küldetésének is része, hogy támogassa az adományozókat, így Mága Zoltánt is, aki egész évben számos karitatív cselekedettel hívja fel a figyelmet arra, hogy felemelő érzés segíteni másoknak. Különösen gyerekeknek, illetve a gyerekeket gyógyító intézményeknek, orvosoknak és ápolóknak – magyarázta Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, hogy miért támogatja örömmel a hegedűművészt e karitatív küldetése teljesítésében.


IMG_7892

 

Élesben is megfigyelhette az adományozó, miként működik ajándéka. Az SZTE Gyerekklinika sebészeti osztálya egyik kórtermébe lépve Mága Zoltán egy hatalmas plüss oroszlánnal is meglepte az egyik frissen műtött kisfiút, akinek a gyógyulása figyelemmel kísérhető az adományként ide került másik monitoron.


IMG_7902

 

– Itt minden gyereket a közelmúltban műtöttek. Közülük néhányan a napokban hazatérhetnek, más gyerekek másik kórterembe kerülnek, de addig is: szoros felügyelet alatt gyógyulhatnak, az új berendezéseknek is köszönhetően – mutatta meg működés közben a betegmegőrző monitort dr. Kovács Tamás. Az SZTE SZAKK Gyerekgyógyászati Klinika sebészeti osztályát vezető szakorvos elmondta: az újszülött sebészettől kezdve a baleset következtében szükséges beavatkozásokig az ország egyik legszélesebb spektrumú ellátását biztosítják az SZTE Gyerekgyógyászati Klinikán.


IMG_7908

 

A plüss oroszlánt ajándékozó hegedűművész az SZTE klinika kórtermében körbenézett, s látva a többi kis beteget, úgy döntött, visszatér. A sajtónyilvános adományátadó ünnepséget követően, késő délután ismét belépett a kórterembe, minden betegágyhoz odalépett és egy-egy plüss játékot ajándékozott az SZTE Gyerekklinika sebészeti osztályán gyógyuló fiúknak és láynoknak. Ezekkel a plusz ajándékokkal is arra hívta föl a figyelmet Mága Zoltán, hogy jó érzés segíteni a betegeket gyógyító kórházaknakm, örömet okozni a gyerekeknek.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.