SZTE Info

nyito_ujraelesztes_2019

Baleseteket imitálnak a következő SZTE Junior Akadémiai Estén

Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán, amelyet ezúttal az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában rendez meg az egyetemi egység 2020. január 8-án 17 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különleges vendégelőadók érkeznek a SZTE Junior Akadémiai Esték sorozat második programjára. Többen az egészségügyben dolgoznak, mások még tanulnak a Magyar Imitációs Egyesület azon tagjai közül, akik emellett nem mindennapi hobbit választottak maguknak: szabadidejükben súlyos sérülteket, hozzátartozókat alakítanak baleseti szimulációkon. Mindezt azért teszik, hogy például a mentősök és katasztrófavédők rajtuk gyakorolják, hogyan viselkednek a szerencsétlenségek elszenvedői, vagy hogyan néznek ki a súlyosabbnál súlyosabb sérülések.


Erről a nem mindennapi feladatról mesélnek a közönségnek az Elsősegélynyújtás – (Nem) hétköznapi baleseteknél című esten, amelynek ezúttal az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola ad helyszínt. Az Imitációs Egyesület tagjai nemcsak színészi vénával rendelkeznek, de profi elsősegélynyújtók is, ezért nemcsak történetekkel érkeznek: megmutatják, hogyan kell ellátni néhány olyan gyakori sérülést, mint például a koponyaalapi törés. Az önkéntesek élethű sminkekkel dolgoznak, így felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy egyeseknél a látvány rosszullétet okozhat!


SZTEJuniorAkademiaiestek


Az SZTE Junior Akadémiai Esték programsorozatának célja, hogy élvezetes, érdekes, tanulságos, és informatív előadásokat szervezzen a középiskolások számára a mindennapi élet és a tudomány világának különböző területeiről.


A részvétel ingyenes.


További információ az SZTE Junior Akadémiáról itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.