Bezár

Hírarchívum

ZMK_nyito

Kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

Kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

2018. március 20.
2 perc

Több mint három milliárd forint kormányzati támogatásból újítják fel a Zeneművészeti Kar épületét. A műemlék jellegű homlokzat mögött egy modern, fenntartható épületet alakítanak ki, hangversenyteremmel, vendéglakásokkal. Megoldódik a teremhiány sok éves problémája is. Az építkezés 2019 első félévében kezdődhet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bartók Béla már 1908-ban feltette a kérdést Király-König Péter zeneiskola-igazgatónak címzett levelében: miként óhajtja a város rendezni a zeneoktatás épület gondját. A 110 évvel ezelőtti kérdésre az a kormányhatározat ad választ, amely több mint 3 milliárd forint támogatást ítélt a Szegedi Tudományegyetemnek a Zeneművészeti Kar komplett felújítására.

 

– A jelenlegi épület több mint 130 éves, az intézményben 102 éve zajlik zeneművészeti oktatás. A külső homlokzat nem változik, de minden, ami mögötte van, átalakul. A jelenlegi terület kétszeresén, körülbelül 6000 négyzetméteren egy modern üveg épületet alakítunk ki. A tetőtérbe vendéglakásokat építünk a tanároknak, az alagsorban egy 450 fős hangversenytermet és két kamaratermet rendezünk be, melyek az egyetem és a város zenei életét és konferencia turizmusát is kiszolgálhatják. Az alagsorban kapnak helyet a kiszolgálóhelyiségek, a színpad és a stúdió is – részletezi a terveket Tóth Péter dékán.


A kormányzati támogatásból megduplázódik a főtárgy-oktató termek és a gyakorlásra alkalmas helyiségek száma, melyeket megfelelő hangszigeteléssel is ellátnak. Az épületbe a beléptetést elektromos chip kártyás rendszerrel oldják meg, a teremfoglalást online térbe helyezik, így a hallgatók akár otthonról is foglalhatnak termet. Az épület főbejáratát visszahelyezik régi helyére, a körforgalom felőli sarokra, a jelenlegi romos udvarból hallgatói térként is működő zöld területet alakítanak ki. A fenntartható, akadálymentes épületben szennyvíz alapú fűtésrendszert és korszerű légkondicionálást vezetnek be, sőt egy olyan liftrendszert is kialakítanak, amelyben kényelmesen és egyszerűen szállíthatók a nagyobb hangszerek, zongorák.

 

ZMK_latvanytervek
A látványtervek itt megtekinthetők.


– Az infrastrukturális fejlesztést a hangszerpark felújítása és bővítése követné. Ezek a fejlesztések amellett, hogy emelik az oktatás színvonalát, növelik a kar vonzerejét és a külföldi hallgatók érdeklődődését is. Az építkezések 2019 első félévében kezdődhetnek, a megújult épületet a 2021/2022-es tanévben vehetik birtokba a hallgatók – teszi hozzá a dékán.


Szöveg: Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek