Bezár

Hírarchívum

Platóntól a szómaesztétikáig - a filozófia ünnepei az SZTE BTK-n

Platóntól a szómaesztétikáig - a filozófia ünnepei az SZTE BTK-n

2018. május 09.
3 perc

Nemzetközi konferenciák, filmvetítés és könyvbemutató; hazai és külföldi professzorok, valamint doktoranduszok előadásai – 2018. május 14. és 19. között a filozófia fővárosa lesz a Szeged, pontosabban az SZTE Bölcsészettudományi Kar.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a Filozófia Hete program-sorozat Nemzetközi konferenciával kezdődik. A díszvendég: Richard Shusterman amerikai pragmatista filozófus, a szómaesztétika atyja, a Florida Atlantic University professzora.

2018. május 14-e és 16-a között Somaesthetics: Between the Human Body and Beyond címen tartanak angol nyelvű tudományos tanácskozást, melyet az SZTE BTK Filozófia Tanszéke mellett az MTA SZAB Filozófiai és Történettudományi Szakbizottsága, a Magyar Filozófiai Társaság és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány szervez, helyszíne pedig az MTA SZAB Székháza (Somogyi u. 7.). A szervezők a magyarországi kutatók, egyetemi oktatók mellett Angliából, Kínából, Hong Kongból, Lengyelországból, Bulgáriából, Németországból, Egyiptomból, Szerbiából, Finnországból, Izraelből és Oroszországból várnak szómaesztétákat. A szegedi Bölcsészkar oktatói közül Annus Irén, Krémer Sándor, Kérchy Anna és Lamár Erzsébet ad elő a konferencián, melyet Gyenge Zoltán dékán nyit meg.

A nagy sikerű AudMax Esték sorozat izgalmas lezárásaként az SZTE BTK május 15-én 17 órakor saját épületében is vendégül látja Shustermant. A világhírű professzor Ethics and Aesthetics: From Somaesthetics to the Art of Living címen tart majd előadást az Auditorium Maximumban.

Május 17-e és 18-a között immár 17. alkalommal rendezi meg a Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófia Tanszéke, az SZTE KK Társadalomelméleti Gyűjtemény és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közösen a Lábjegyzetek Platónhoz című konferenciát, melynek idei témája a polisz lesz. Az esemény főszervezője a kar oktatója, a MFT titkára, Laczkó Sándor. A Magyar Filozófiai Társaság 2018. évi nagyrendezvényének helyszíne a SZAB Székház.

A Platón-konferencia előprogramjaként május 16-án 19 órakor a Grand Caféban rendezik meg az idén tízéves, az SZTE BTK Filozófia Tanszéke által szervezett A filozófia hosszú éjszakáját. A fő téma: a forradalmi ’68, erről beszélget majd Angyalosi Gergely, Balázs Péter, Gábor György, Gyenge Zoltán és Weiss János.

A Lábjegyzet-konferenciát az SZTE BTK dékánja, Gyenge Zoltán nyitja meg, és a kar oktatói (Kissné Novák Éva, Mogyoródi Emese, Sándor Klára, Tóth I. János), valamint fiatal kutatói (Szabó Ferenc, Tőke Márton) mellett budapesti, pécsi, debreceni, veszprémi, sőt marosvásárhelyi filozófiatörténészek/filozófusok és kutatók adnak elő a görög városállam fogalma köré szerteágazóan épített témákban. A harminc előadás mellett sor kerül a Magyar Filozófiai Társaság tisztújító közgyűlésére és Perecz László 2017-es Ki a filozófus? Magyar filozófiatörténeti tanulmányok című könyvének a bemutatójára is, mely A magyar nyelvű filozófiai irodalom forrásai című könyvsorozat 15. kötete (Kolozsvár-Szeged).

A Filozófia Hetének méltó lezárásaképp pedig a magyar nyelven vagy magyar egyetemen kutató doktoranduszok és doktorjelöltek, fiatal filozófiatörténészek és esztéták mutatják be kutatási eredményeiket több szekcióban. A Doktoranduszok Országos Szövetségének Filozófiatudományi Osztálya első alkalommal tartja meg a szegedi Bölcsészkaron az Ütközéspontok című éves konferenciáját. A DOSZ történetében már ötéves múltú tudományos tanácskozásra idén május 18-a és 19-e között várják az érdeklődőket.

 

Bővebb információ, program:

Somaesthetics: Between the Human Body and Beyond konferencia

Richard Shusterman: Ethics and Aesthetics: From Somaesthetics to the Art of Living

 

Lábjegyzetek Platónhoz konferencia (Polisz) 
A filozófia hosszú éjszakája

 

DOSZ Ütközéspontok című éves konferencia (Teljes program PDF-ben)

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek