Bezár

Hírarchívum

Országos perbeszédverseny az SZTE-n

Országos perbeszédverseny az SZTE-n

2018. május 18.
2 perc

Az ország 8 jogi karának 16 hallgatója vett részt az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyen május 17-én. A versenyen a joghallgatók élesben is kipróbálhatták magukat, perbeszédeiket háromtagú zsűri értékelte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hallgatók számára kiváló alkalom, hogy gyakorlatban, élesben is kipróbálják, mennyire felkészültek, mennyire rátermettek a tárgyalóteremben, és számot adhatnak tudásukról – hangzott el az Országos Büntetőjogi Perbeszéd verseny megnyitóján. A versenyre az ország összes jogi karáról érkeztek hallgatók, akik ügyészi illetve védői pozícióban mérették meg magukat. Két órát kaptak a felkészülésre, mielőtt a tárgyalóterembe léptek volna, ahol a háromtagú zsűri előtt kellett elmondani ügyészként vagy védőként perbeszédeiket. A zsűri elnöke Harangozó Attila büntetőbíró, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, tagjai pedig Kopasz Zsolt, a Csongrád megyei főügyészség főügyésze, valamint Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke voltak. A verseny házigazdája idén a szegedi egyetem jogi kara volt, a szervező a Bűnügyi Tudományok Intézete, a helyszín pedig a Szegedi Ítélőtábla épülete.


– A perbeszédversenyek témájaként az élet testi épsége elleni bűncselekmények közül választunk a versenyre, egy eset kapcsán tartják meg perbeszédeiket a hallgatók. Megkapják a tényeket és a bizonyítékokat, ez alapján kell felépíteniük a perbeszédet – mondta Szomora Zsolt, az ÁJTK oktatási dékánhelyettese. A zsűri több szempont alapján értékel, többek között a hallgatók érvelése és retorikai képességei alapján, valamint figyelembe veszi azt is, hogy mennyire jártasak a perbeszédek szerkezeti felépítésében.


A versenyen többnyire harmad- és negyedéves hallgatók vesznek részt, a végzősök már nem, mert ebben az időszakban már záróvizsgáznak. Az országos perbeszédversenyt az összes jogi karon helyi kvalifikáció előzi meg, melynek része egy felkészítő kurzus is. Az országos perbeszédverseny képet ad a büntetőjogi képzés színvonaláról is – a szegedi jogi kar ebben kifejezetten erős.

 

A versenyt minden évben más egyetem szervezi meg, idén az SZTE volt a házigazda, a szervező pedig az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. Az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyen ügyész kategóriában első helyezett Kasza-Tóth Krisztina (ELTE ÁJK), védő kategóriában Galambosi Gábor (PPKE ÁJK) lett.


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek