SZTE Info

egyuttmukodes_SZTE_marokkoiegyetem2

Marokkói egyetemmel kötött megállapodást az SZTE

Az SZTE Mezőgazdasági Karának kezdeményezésére, a Frankofón Egyetemi Központ támogatásával, kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetem és a marokkói Mezőgazdasági és Állatorvostudományi Intézet. A megállapodásnak köszönhetően lehetőség nyílik oktatók és hallgatók cseréjére, közös kutatási programok indítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE és az Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II (Rabat, Marokkó) közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírása egy átfogó, mindkét intézmény számára kedvező együttműködés első lépése. A felek remélik, hogy több szakterületen érdemi szakmai együttműködést, közös kísérleti programokat indíthatnak, aminek külön aktualitást ad a klímaváltozás, valamint az ezzel összefüggő globális élelmezésbiztonsági kérdéskör és a fenntarthatóság témája.


egyuttmukodes_SZTE_marokkoiegyetem


A megállapodásnak köszönhetően lehetőség nyílik oktatók és hallgatók cseréjére, közös kutatási programok indítására, mindezeken keresztül bekapcsolódva az euro-mediterrán partnerségbe. Különösen a hallgatók számára fontos a csereprogram lehetősége, hiszen ezen keresztül számtalan új ismerettel gazdagodhatnak és olyan személyes kapcsolatokat építhetnek, amik jövőbeli szakmai karrierjük során is elkíséri őket, ezzel is segítve a Magyarország és Marokkó közötti kétoldalú kapcsolatok építését.


- Az együttműködési szándéknyilatkozatot a Mezőgazdasági Kar kezdeményezte, de ez korántsem csupán az MGK ügye. A manapság bennünket körülvevő világban, így a mezőgazdaságban is, rendszerint bonyolult kérdések merülnek fel, amelyekre adekvát válaszokat a legtöbbször csak interdiszciplináris megközelítéssel lehet adni. Ilyenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság, az adaptív termelési technológiák vagy a digitalizáció és automatizálás problémakörei. A Szegedi Tudományegyetem tudásbázisának integrált módon történő hasznosításának kiemelt szerepet tulajdonítok a mezőgazdaságban felmerülő problémák megoldásában. A marokkói intézettel most megkötött megállapodás is ennek a koncepciónak a része - fogalmazott Dr. Horváth József, a Mezőgazdasági Kar dékánja. Hozzátette: az SZTE valamennyi érintett polgára, a hallgatók, az oktatók és a kutatók is, haszonélvezői lehetnek a kibontakoztatni szándékolt tevékenységeknek. Bízunk benne, hogy SZTE-s kutatócsoportokkal együttműködve projekteket tudunk generálni.


- Az MGK nemzetközi élete alakításának a külföldi partnereinkkel való nemzetközi projekteken keresztüli együttműködés az alapja. A Mezőgazdasági Kar nemzetközi kapcsolatrendszeréről elmondhatjuk, hogy jelenleg is részt vesz nemzetközi projektben, továbbá a Kar számos együttműködést tart fenn több olyan külföldi intézménnyel, amelyek tevékenysége az egyes szervezeti egységek oktatási és kutatási profiljába illeszkednek. Hallgatóink, de különösen oktatóink rendszeresen részt vesznek mobilitási programokban, illetve karunkra is érkeznek külföldi oktatók és hallgatók. Hallgatóink körében népszerűek a nyugat-európai, elsősorban hollandiai farmgyakorlatok is- mondta a dékán. Nemzetköziesedési törekvéseink új lendületet kaptak 2015-ben, amikor a mezőgazdasági mérnöki alapképzést angol nyelven is elindítottuk. Humánerőforrás-kapacitásunk mértékének megfelelően mind nemzetközi kapcsolataink, mind idegen nyelven oktatott szakjaink fejlesztését, átalakítását folyamatosan napirenden tartjuk, a külső társadalmi változásokra és igényekre lehetőség szerint igyekszünk gyorsan reagálni. Célkitűzéseink között szerepel oktatóink és hallgatóink nemzetközi kapcsolatszerzési esélyeinek növelése, fiatal oktatóinknak a nemzetközi tudományos életbe való módszeres bevezetése, további oktatási és kutatási kapcsolatok kiépítése, külföldi vendégtanárok és előadók meghívása, és mindezeken keresztül a külföldi hallgatók létszámának növelése. Hasonló intézményi együttműködések erősítésével a Mezőgazdasági Kar célja mezőgazdasági közös képzés, kettős képzés meghonosítása - tette hozzá.


A rabati ceremónián az SZTE-t Dr. Somogyi Norbert, a Mezőgazdasági Kar főiskolai docense képviselte.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében