SZTE Info

kiemelt_PL_innonap

Az innovációban megkerülhetetlen az egyetemek szerepe

A Szegedi Tudományegyetemen ismertette az egyetemekkel és az innovációval kapcsolatos elképzeléseit Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt. Az egyetemek szerepe megkerülhetetlen a hazai innovációban - mondta az SZTE Innovációs Napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"Az egyetemek szerepe az innovációs ökoszisztémában" címmel tartott előadást Palkovics László miniszterjelölt május 16-án a Szegedi Tudományegyetemen.


Elmondta: a jövőbeli technológiai változások fő kérdése, hogy a tudomány képviselői ki tudják-e fejleszteni azon megoldásokat, amelyekkel ezen technológiák alkalmazására felkészíthetik a hazai gazdaságot. Az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezet, de az új technológiák nem az ellenségeink: amennyiben okosan használjuk ki az új technológiák nyújtotta lehetőségeket, akkor sokkal több munkahely jöhet létre, mint amennyi megszűnik. Az új technológiák nem kiszorítják a munkavállalókat a munkaerő-piacról, hanem támogatják őket és javítják a munkavégzés hatékonyságát - hangsúlyozta.


PL_innovaciosnap

A magyar exportban az unión belül - még Németországot is megelőzve - a legmagasabb a high tech hozzáadott érték - mondta előadásán. Az e termékek előállításához szükséges struktúrák rendelkezésre állnak a nagyvállalatoknál és a beszállítóknál is, ami cáfolja a felvetéseket, amelyek szerint "összeszerelő országgá" váltunk volna - jelentette ki. Azt mondta: a multinacionális cégek egyre nagyobb mértékben helyeznek Magyarországra kutatási tevékenységet, erre a tudásra lehet építeni. A kormány feladata e nagyvállalatok összekapcsolása a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal és egyetemekkel. A következő uniós költségvetési ciklusban az innováció első helyen szerepel a legfontosabb feladatok között, lényegesen növekednek majd az erre a célra jutó források. Ezek hasznosításához erős hazai és nemzetközi együttműködésre lesz szükség - hangsúlyozta. Palkovics László szerint meg kell határozni, hogy az ország miben erős, és fókuszálni kell a források felhasználását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a kisebb területek finanszírozását sem. A miniszterjelölt feladatként említette az oktatói-kutatói jövedelmek rendezését - írja az mti.hu.


Kitért arra is, hogy a kutatás-fejlesztési folyamatot az egyetemek köré kell építeni. A hatékonyan működő innovációs ökoszisztéma fontos elemei a Science Parkok, melyek közül kiemelkedő a Szegeden az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában épülő tudományos-innovációs park. A Science Park Szeged koncepciója más városokban is alkalmazható lehet, így például Pécsett, Zalaegerszegen, Győrben, Debrecenben és Miskolcon. A Triple Helix (Hármas Spirál) modell alapján készült elképzelés egyaránt épít az egyetemekre, igényli az innovatív vállalkozások részvételét, valamint az induláshoz az állam támogatását.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.