SZTE Info

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Csapatmunka eredménye az idei, a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysora – hangsúlyozta a program összeállítását koordináló Somogyi-könyvtár munkatársa, Andóczi-Balogh Éva. Több mint 50 közreműködő – köztük számos egyetemi polgár is – dolgozik a mintegy 130 program sikeréért a 2018. évi könyvünnepen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a professor emeritustól kezdve a doktorandusz hallgatóig számos egyetemi polgár közreműködik az SZTE kiadói műhelyei által gondozott kiadványok, vagy más, az SZTE-hez kötődő könyvek népszerűsítéséért. Az SZTE idei újítása a „Franko – Biblio – Filia, Könyves utazások 2012” című blokk - árulta el Újszászi Ilona, az SZTE közkapcsolati koordinátora. A francia kultúra bemutatására külön sorozatot kínál az SZTE, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, együttműködve a Szeged frankofón hagyományait életben tartó egyesülettel: Trócsányi László és más professzorok legújabb könyveit a felnőttek figyelmébe ajánlja, míg a gyerekek számára a 60 éves képregény, a Hupikék törpikék alapján szervez foglalkozást.

A Somogyi-könyvtár külön honlapja és annak mobil alkalmazása lehet az iránytű a gazdag könyves kínálatban tájékozódni kívánó számára. Ott is kiderül, hogy a gyerekek válnak főszereplővé a szegedi könyvheti rendezvények közül például a Mesehétvégén, a 14 év alatti kisdiákok olvasási versenyén.

A 23 helyszín közül például a Városháza díszterme ad otthon a „könyvkirály” kinevezésének, a Boros Kakas francia étterem és kávézó a frankofón programoknak. A szegedi Grand Caféban találkozhatunk Farkas Bertalan űrhajóssal, aki egy látványos prezentáció kíséretében eleveníti fel 2018. június 8-án, délután 3 órakor az űrrepüléshez kötődő élményeit és emlékeit.

Könyvheti kísérő programok közül – például az SZTE NKI fotóriportere, Bobkó Anna Örömfotóit is – figyelmünkbe ajánlja Tráser László hangképes összeállítása, amely a 2018. évi könyvhetet beharangozó szegedi sajtótájékoztatón készült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében