Bezár

Hírarchívum

nyito

Több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

Több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

2018. július 26.
4 perc

Növelte hallgatói létszámát a 2018-as központi felvételi eljárásban a szegedi egyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. Jelentősen nőtt az informatika, gazdaság, jogi, bölcsész és pedagógusképzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A külföldi hallgatók felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2018 szeptemberétől az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2018-as központi felvételi eljárásban 5817-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 3761-en alap-, 718-an mester-, 945-en osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4695, önköltséges finanszírozási formában 1122 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 467 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni. Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a jogász (460 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (456 pont), a pszichológia (438 pont), a kereskedelem és marketing (430 pont), a gazdálkodási és menedzsment (429 pont), az általános orvos (427 pont), a pénzügy és számvitel (425 pont), a fogorvos (423 pont), a germanisztika (420 pont), valamint az ápolás és betegellátás gyógytornász (411 pont) nappali tagozatos szakokon is - mondta el Dr. Habil Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.


IMG_3958

 

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen – a tavalyihoz képest 15 százalékkal –emelkedett az informatika képzési területre felvettek száma, így 898 új hallgató tanulhat ezen a területen. Ugyancsak 15 százalékkal emelkedett a jogi képzési területre felvettek száma is, itt 420 új hallgató kezdi meg tanulmányait. Mintegy 8 százalékkal több – összesen 735 – új hallgató tanul majd a bölcsészettudományi képzési területen, 10 százalékkal több – összesen 641 – új hallgató pedig a gazdaságtudományok képzési területen. 20 illetve 25 százalékkal emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma. Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az Általános Orvostudományi Karon 226, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás és a levelező képzési formák iránt. A Szegedi Tudományegyetemen ez a távoktatás esetében 11 százalékos, a levelező képzési forma esetében 7 százalékos növekedést jelent. A Szegedi Tudományegyetem 8 alapképzési szakot indít duális képzési formában is. Ezek közül jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma a gazdaságinformatikus, a mechatronikai mérnöki, a mérnökinformatikus, a mezőgazdasági mérnöki és a programtervező informatikus alapképzési szakokon.


Dr. habil. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója elmondta: az előző évhez képest 8 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Újdonságként megjelentek a rövid ciklusú képzések, amelyekre a már diplomával rendelkezők jelentkezhettek. Ezek a 2–5 félév hosszúságú, korábbi diplomákra alapuló tanárképzések a www.felvi.hu oldalon az SZTE négy tanárképző karának szakkínálatában találhatók. A felvettek nagy része állami finanszírozási formában tanul majd. Hozzátette: a tanári pályát választó egyetemi hallgatókat támogatja a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program is.


IMG_3998

 

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1117-en adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.


IMG_3972

 

Az SZTE új hallgatói 2018. augusztus 27. és szeptember 1. között előre egyeztetett időpontban a József Attila Tanulmányi és Információs Központban iratkozhatnak be. Az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket. A gólyák megismerhetik azokat az egyetemi egységeket, melyek a következő években segítséget nyújtanak nekik a minél sikeresebb tanulmányaikhoz. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az egyetemre érkezők már az első nap érezzék, Szeged legnagyobb közösségének tagjaivá váltak. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.


IMG_3990

 

Azok számára, akik nem jelentkeztek a 2018-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk július 27-től érhetők el az SZTE Pótfelvételi oldalon. A pótfelvételire július 27. – augusztus 6. között lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon.

 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint változás a tavalyi felvételi eljáráshoz képest, hogy nem lehet fellebbezni a felvételi döntéssel szemben, hanem a besorolási határozat közlését követő 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási pert kell indítani az Oktatási Hivatal, mint alperes ellen. Ennek elbírálására a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosult. Az Oktatási Hivatal arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy pervesztesség esetén a perköltséget is a diáknak kell megfizetnie, ezért ilyen keresetet csak „alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek”.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek