Bezár

Hírarchívum

nyito_Csalad_konferencia_2018

A Szegedi Tudományegyetemen zárul a 2018-as családok éve programsorozat

A Szegedi Tudományegyetemen zárul a 2018-as családok éve programsorozat

2018. december 10.
3 perc

A családbarát Szegedi Tudományegyetem ad otthont a kétnapos „Család egykor és ma” jubileumi konferenciának. – A család nemzetünk fennmaradásának záloga, ezért megerősítésük nélkülözhetetlen – mondta a tanácskozás megnyitóján dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2018-as év a családok éve. Mind a kormányzat tevékenységében, mind az egyházak és a civil szervezetek életében számos intézkedés, esemény kapcsolódott a család tematikájához. A programsorozat a Szegedi Tudományegyetemen a „Család egykor és ma” konferenciával zárul. Immár ötödik alkalommal hívták meg eszmecserére azokat a kutatókat, tudósokat, akik a munkájuk során a legkülönfélébb szempontból vizsgálják a családok életét, szerepét a társadalomban.


CSALAD_KONF_2018


A jubileumi konferencia megnyitóján dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a család nemzetünk fennmaradásának záloga, ezért azok megerősítése nélkülözhetetlen. A család a társadalom legősibb alapegysége, amely a mai napig fennáll. Az évek során a család nem változott, de az azt körülvevő környezet igen. A tradicionális család a mai fiatalok szemléletmódjában is a legelső helyen áll. Ezt támasztja alá az a 2016-ban végzett kutatás is, amely szerint a megkérdezett 8000 fiatal mindösszesen 6 százaléka mondta azt, hogy nem házasságban, nem családban képzeli el a jövőjét. A fiatalok szerint a boldog élet előfeltétele a gyermekvállalás. A felmérésből az is kiderül, hogy a család az az információs csatorna, ahonnan a leghitelesebb információkat kaphatják. A fiatalok számára a szülőföldön való boldogulás szempontjából a legfontosabb három érték közül a család áll a legelső helyen.


IMG_4334


– Ha a fiatalok ennyire elkötelezettek a család mellett, akkor egyértelmű, hogy a hagyományos családmodellnek nemcsak jelene, hanem jövője is van. Ezért fontos, hogy segítsük a fiatalokat a felelősségteljes gyermekvállalásban és családalapításban. A kezdeti sikereket igazolja, hogy nő a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma, csökken a terhesség-megszakításoké és a válásoké – fogalmazott a helyettes államtitkár.


Dr. habil. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy az SZTE családbarát intézményként működjön. A szegedi egyetem nemrégiben csatlakozott a Három Királyfi Három Királylány Mozgalomhoz, az együttműködés fő célja az egyetemen a családbarát szemlélet elmélyítése. A már most is működő kezdeményezések mellett a jövőben kiterjedhet ez az oktatás, képzés, a kutatás területére is, mind a munkavállalók, mind a diákok irányába. Hozzátette: az intézkedések mellett a hallgatókkal kell megismertetni a család lényegét és fontosságát.


IMG_4356


Gyulay Endre a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke Ferenc pápa gondolatait idézte: „A házasság olyan, mint egy teát készíteni, könnyű a vizet felforralni, de egy jó tea időt és türelmet követel, érlelődnie kell.” Hangsúlyozta: a szeretet után, amely Istennel egyesít minket, a házastársi szeretet a legnagyobb barátság. Olyan egység, mely a jó barátság minden tulajdonságával rendelkezik. Hozzátette: ahhoz, hogy a házasság életre szóló kapcsolat legyen, hosszú előkészület, a másik megismerése és egységes gondolkodás szükséges.


IMG_4327


A december 10-11. közötti konferencián több szekcióban tanácskoznak a család társadalomban betöltött szerepéről. Az előadásokon szó esik – többek között – a család működéséről és szerepéről, a családimázsról, a családért szóló imádságokról és a családban betöltött szerepekről is.


Csalad_konferencia_2018_12_10
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A részletes program itt elérhető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek