Bezár

Hírarchívum

Modern gyógyszeradagoló berendezéssel bővül a Szegedi Tudományegyetem infrastruktúrája

Modern gyógyszeradagoló berendezéssel bővül a Szegedi Tudományegyetem infrastruktúrája

2018. december 11.

A biztonságosabb betegellátás érdekében modern, több modulból álló gyógyszeradagoló berendezéssel bővül az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gépparkja. A több mint 199 millió forint uniós támogatottságú projekt eredményeként olyan rendszert építenek ki a Szikra utcai Központi Gyógyszertárban, amely 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelését és óránként minimum 1500 adag gyógyszer előállítását teszi lehetővé. A beruházással a gyógyszerelés folyamata során fellépő kockázatok csökkenek, és az intézmény gazdálkodási mutatói a felhasznált gyógyszermennyiség tekintetében is mérséklődhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi régió meghatározó betegellátási intézménye. Fekvőbeteg-szakellátási szolgáltatást I., II., III. progresszivitási szinten is biztosít. Betegellátási területe az egyes szakmák tekintetében eltérő, jellemzően azonban a régió valamennyi települését lefedi. A Klinikai Központ eszközparkja az EFOP-2.2.18-17-2017-00052 számú a „Betegbiztonság növelését támogató, gyógyszerelési folyamatokat optimalizáló fejlesztés megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem - Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ fekvőbeteg-ellátó egységeiben” című projektnek köszönhetően újabb berendezéssel bővül.

 

A projekt célja, hogy a betegellátás során a manuálisan kezelt gyógyszerformák, így például az ampullák, tabletták, filmtabletták, kapszulák, elektronikus dokumentálással megkülönböztethetőek, követhetőek legyenek a rendszerben és azok névre, osztályra szóló, egyedi szignatúrával ellátottan kerüljenek kiadásra. A fejlesztéssel olyan adatbázis épül fel, amely széleskörű információt nyújt a központi gyógyszertár által kezelt gyógyszerekről és a gyógyszerelés során alkalmazott folyamatokról.

 

A beruházás eredményeként több modulból álló rendszert építenek ki a Szegedi Tudományegyetem Szikra utcai Központi Gyógyszertárában. A modern berendezés lehetővé teszi 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelését, az eszköz óránként minimum 1500 adag gyógyszer betegszintű csomagolására képes. A rendszer moduláris felépítésű, amely a későbbiekben elősegíti a korlátlan kapacitásbővítést. A berendezés 900 ágy napi háromszori ellátására lesz alkalmas, mely 2000 ágy napi háromszori ellátásáig bővíthető.

 

A projekt eredményeképpen teljes körű minőségbiztosítás valósul meg, mivel a berendezésből kikerülő adagok kontrollja automatizált lesz, egyértelműen visszakereshető módon, azaz elektronikusan dokumentáltan. Ugyanakkor a gyógyszerbiztonság érdekében biztosítva lesz az automatából kikerülő készítmények biztonságos adagolása és csomagolása is, azok kémiai, fizikai jellemzői alapján.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek